Pärnumaal nähti väntavat hollandlast

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simon Wintermans sõtkumas Manija ainukesel käänulisel ja kitsal teel.
Simon Wintermans sõtkumas Manija ainukesel käänulisel ja kitsal teel. Foto: Mark Soosaar

Suutnuks Pärnu kultuuripealinna valimisel veenvamalt esineda, oleks läinud reedel jalgrattal Pärnu linna piiri ületanud hollandlane Simon Wintermansi rännak juba lõpule jõudnud.

Nüüd aga peab kaks nädalat tagasi kultuuripealinnast Turust teele asunud Wintermans, kel eesmärgiks vedada jalgrattaga sõites mõtteline joon kultuuripealinnade vahele, veel Tallinna sõtkuma.

Lihtsam oleks tema jaoks olnud muidugi üle Soome lahe laevaga Tallinna tulla. Aga Wintermans ei ole mees, kes otsiks lihtsaid lahendusi. Nii on tal seljataha jäänud juba teekond ümber Soome lahe Peterburi, sealt edasi Narva, kust ta põrutas otse alla Setomaale, pööras siis otsa Tartu peale, vuras läbi Mulgimaa, kuni jõudis Pärnusse.

Külla Mark Soosaarele, kellega koos läks avastama Manijat. Mees ei jätnud vahele ka Saaremaad ja Hiiumaad. Reisi sihtpunkti Tallinna jõuab ta tõenäoliselt täna.

Oma teel üritab mees endasse ahmida nii palju kohalikku kultuuri ja kombeid kui võimalik. Näiteks Peipsi ääres veetis ta öö põlenud majas, Tallinnas soovib ta aga kohtuda Ene Ergmaga.

Mõte Euroopa kultuuripealinnade vahel sõtkuda tekkis viimased viisteist aastat Ungaris elanud Wintermansil möödunud aastal, kui seda austusväärset tiitlit jagasid Pécs koos Esseni ja Istanbuliga. Enda ütlust mööda üritas ta jalgrattasadulas istudes sotti saada, kas Euroopa ühtsus, mille kohta nii palju suuri sõnu tehtud, tõepoolest eksisteerib. Või äkki siiski mitte?

Et tema ettevõtmine leidis aga palju tähelepanu ja positiivset vastukaja, otsustaski Wintermans sellest teha traditsiooni. Mis tähendab, et tuleval aastal tuleb tal läbida Portugali linna Guimaraesi ja Sloveenia Maribot lahutavad kilomeetrid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles