Jääga kohv ei ole veel jääkohv

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piccadilly teeb jääkohvi nii: kuus jääkuubikut, kallatakse karamellisiirupiga üle, lisatakse ohtralt külma piima ja sorts kanget kohvi.
Piccadilly teeb jääkohvi nii: kuus jääkuubikut, kallatakse karamellisiirupiga üle, lisatakse ohtralt külma piima ja sorts kanget kohvi. Foto: Ardi Truija

Päeval, mil asfalt jalge all sulab ja higipulgast pole kasu, ei ole mõnusamat rüübet kui üks klaasitäis kosutavat ja ergutavat jääkohvi. Või siis mitte – oleneb, kuidas see valmistatud on.

“Ma hoiatan, et see koosneb kuumast kohvist ja jääkuubikust,” teatab rannas kesk laste mänguväljakut asuva legendaarse kioski müüjatar, kui talt jääkohvi tellin.

Näitsiku kramplikult heitunud olekust võib välja lugeda, et tal on juba liigagi palju kogemusi kundedega, kes pole just õnnelikud, kui neile 1.60 euro eest loodetud jääkohvi pähe ulatakse papptopsis leige, vesise maitsega vedelik, milles hulbib jäätükk.

Ise müüjatar seda kummalist leotist, mis ei ole kohv ega jääkohv, proovinud ei ole. Tal pole õrna aimugi, milline üks jääkohv olla võiks. “Mina ei tea, minul kästakse nii teha,” on ta vaid käsutäitja.

Et õnnetut müüjat ja tema käsuandjaid õigele teele suunata, toome siinkohal ära mõne kokandusportaalist nami-nami leitud jääkohvi ehk frappe valmistamise retseptid:

Frappe

1 kuni 2 tl kanget Nescafe lahustuva kohvi pulbrit

maitse järgi suhkrut

külma vett

jääd (kuubikuid)

maitse järgi piima

Pane kõik ained šeikerisse (kreeklased kasutavad ainult kanget Nescafe lahustuvat kohvi) ja raputa ühtlaseks (piima võid lisada hiljem eraldi) ja vahule (mida paksem vaht, seda uhkem).

Serveeri kõrrega kõrges klaasis.

Jääkohv külmmeetodil

Kohvikontsentraat:

0,75 dl keskmise jahvatusega kohvi

3 dl vett

Jääkohvi valmistamiseks:

jääd kuubikutena

vett

Sega purgis kohvipuru ja vesi. Kata kinni ja lase toatemperatuuril 12 tundi seista.

Kurna kaks korda läbi kohvifiltri või peene (marliga kaetud) sõela.

Jääkohvi valmistamiseks täida kõrge klaas jääga ja lisa võrdses koguses (või maitse järgi) kohvikontsentraati ja vett. Soovi korral võid lisada piima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles