Lenini allee mattis keskaegse tänava

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenini allee ehitati nõukogudeaegsele linnaehitusele omase uhke prospektina, mida oli raske kujutella muud kui ideoloogiliselt raskekaalulist nime kandvana.
Lenini allee ehitati nõukogudeaegsele linnaehitusele omase uhke prospektina, mida oli raske kujutella muud kui ideoloogiliselt raskekaalulist nime kandvana. Foto: Ardi Truija

Pärnu Pikk tänav nimetati Lenini alleeks 2. juunil 1961. aastal. Tolleks ajaks polnud vanast Pikast tänavast enam kuigipalju alles. Kuni 1944. aastani oli keskaegne Pikk tänav kitsuke, munakivisillutisega kaetud ja hoopiski mitte sirge joonena kulgev.

Pika tänava servad olid tihedasti täis ehitatud poolteise- ja kahekorruselisi maju.

Kuid 1950. aastatel ehitati tänav täiesti teiseks, palju laiemaks ja nihutati mere poole. Tänava keskele oli rajatud haljastusriba laternapostidega.

Tänav ehitati kesklinna uhkeks liiklussooneks, mis ühendas Keskväljakut bussijaama platsiga.

Sealjuures rajati Lenini allee nõukogulikule linnaehitusele omase uhke prospektina, linna peatänavana, mida oli raske kujutella muud kui ideoloogiliselt raskekaalulist nime kandvana. Nii see Lenini alleeks nimetati.

Lenini allee ehitati pikem, kui oli keskaegne Pikk tänav, nii et osa sellest kulgeb Vana pargini.

Kahele poole alleed kerkisid 1944. aasta pommitamisel purustatud hoonete asemele kolmekorruselised korterelamud, hruštšovkad.

Kui seista Pikal tänaval näoga sadama poole, siis paremat kätt jääv hruštšovkade rida on umbes seal, kus kulges keskajast pärit Pikk tänav.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles