Allikmaa: raadiomaja toitesüsteem peab lähipäevil algsesse korda saama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusringhäälingu juhatuse esimehe Margus Allikmaa sõnade järgi töötab praegu vaid üks raadiomaja muidu dubleeritud toitesüsteemidest, mis võib äikese või voolukõikumiste korral tuua uue eetrikatkestuse.

Laupäeval tungis vihmavesi rahvusringhäälingu (ERR) raadiomaja keldrisse ning pühapäeval plahvatas niiskuskahjustusi saanud trafo. See jättis raadioeetri umbes tunniks ajaks vaikseks.

Allikmaa ütles, et kui tavaliselt on raadiomajas toide dubleeritud, siis praegu töötab toiteahelaist vaid üks ning on suur risk jääda järgmise äikese või voolukõikumise ajal uuesti elektrita. Seetõttu tegeldakse kahepoolse toite taastamisega nii kiiresti kui võimalik.

„Kahepoolne toide tuleb taastada päevade jooksul. Plahvatuses purunes täielikult üks lüliti, iseasi on, kas selliseid on veel üldse saada ja kui kiiresti saaks selle asendada mõne nüüdisaegsega,“ sõnas Allikmaa.

Tegu on nelikümmend aastat vanade seadmetega, mis Allikmaa kinnitusel mõõtmiste tulemuste järgi kuivades oludes korralikult töötavad. Nädalavahetusel uputuse järel keldris valitsenud ligi 100protsendilisele õhuniiskusele aga nii vanad isolaatorid vastu ei pidanud.

„Selle teadmise valguses tuleb kogu alajaama kompleks üle vaadata ja mõelda, kas hakata ümber ehitama kogu süsteemi või avariilahendusi välja mõeldes kannatada ERRi uue maja valmimiseni,“ ütles Allikmaa.

Lisaks on vaja välja selgitada, mis nii kõrge veetaseme keldris siiski põhjustas.

Toitesüsteemi keldrist ümber kolida ei ole võimalik. „Seal ei ole asjad, mida oleks võimalik sülle võtta ja teise kohta viia. Kaks suurt trafot, mehekõrgusi jaotuskappe kümnete kaupa. See on suur alajaam, mitte nagu kodudes harjutud nägema,“ selgitas Allikmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles