Neeme Järvi paneb festivalile uhke punkti

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvi suvefestivali avakontserdil juhatas Paavo Järvi, lõppkontserdil on dirigendiks Neeme Järvi.
Järvi suvefestivali avakontserdil juhatas Paavo Järvi, lõppkontserdil on dirigendiks Neeme Järvi. Foto: Ants Liigus

Esmaspäevast alates teeb Pärnu kontserdimajas üle-eestilise noorte sümfooniaorkestriga proove maestro Neeme Järvi.

Valmistutakse täna õhtul Pärnu kontserdimajas toimuvaks Järvi suvefestivali Pärnu lõppkontserdiks. Kontserdil dirigeerivad peale Järvi rahvusvahelisel dirigentide meistrikursusel osalejad.

Soleerivad Maarika Järvi flöödil, Mihhail Zemtsov vioolal (Holland), Teet Järvi tšellol ja Martin Kuuskmann fagotil. Kavas on Beethoveni sümfoonia nr 7 ning Blochi, Tšaikovski ja Mozarti looming.

Pärast Pärnut sõidavad festivalikülalised ja muusikud kontserte andma Otepääle ning Leigo järve äärde.

“Kontserdid on läinud hästi, kuigi rahvast võiks alati rohkem olla. Pärnu kontserdimajja leitakse tee harvem kui Ammende villasse,” märkis festivali korraldaja Kristjan Hallik.

Üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri dirigent ja üks festivali korraldajaid Jüri-Ruut Kangur nentis, et noortel on Pärnus olnud tihedalt tegemisi. 85-liikmeline orkester on projektiorkester, kuhu kuuluvad noored vanuses 15-27.

Pärnus oli orkester Järvi suvefestivali dirigentide meistrikursuste praktikaorkestriks ja esines kahel kontserdil, peale selle ühel Pärnu rahvusvahelise suupillifestivali kontserdil ja ansambli The Sun kontserdil Tanel Padari saateorkestrina. “Pärnus veedetud aeg on olnud noortele suurepärane esinemis- ja õppimisvõimalus,” lisas Kangur.

Maailmakuulus viiuldaja Ivry Gitlis, kes esimest korda Pärnut külastas ja siin teisipäeval kontserdi andis, lausus hiljem, et see kõik on tema jaoks midagi erakordset, Pärnu festival on palju sõbralikum ja inimlikum kui tavapärased muusikafestivalid, rääkis Kangur.

“Kontserdil tekkis Paavo Järvil ja muusikalegend Gitlisel eriline ühine muusikaline hingamine, see õhtu oli südamlik ja meeldiv, see oli kohtumine fantastilises vormis suure muusiku ja inimesega,” lisas dirigent.

Kanguri sõnade kohaselt tahaksid kõik festivalil osalenud muusikud tulevalgi aastal Pärnusse naasta. Järvi suvefestivali kunstilise juhtimise oma õlule võtnud Paavo Järvil suured plaanid. “Kõneks on olnud isegi mõne vokaalsümfoonilise suurvormi lavale toomine.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles