Rolleriklubi ühendab tehnikahuvilisi

Barbara Lehtna
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ardi Truija

Eesti rolleriklubi Pärnu haru hakkas tegutsema mitu aastat tagasi, enam-vähem samal ajal muretsesid endale rollerid Risto Salumets ja Tenel Tilk.

Peaaegu kohe hakkasid poisid klubiliste üritustega tegelema. “Minu jaoks on roller sõiduvahend, punktist A punkti B sõit on oluline,” räägib Risto, miks ta endale rolleri muretses.

Nüüdseks, kui paar aastat rolleriga ringi kihutatud, on noormees pilgu tsiklite poole pööranud ja taotleb praegu juhiluba. Vastupidiselt Ristole sõidab Tenel oma sõnutsi rolleriga pigem igavusest ja ajaviiteks. Mõlema rolleristi vanemad olevat rahul, et nad endale hobi on leidnud. Tenelile ostis esimese rolleri isa.

Praeguseks on rolleriklubi Pärnu harul 30 liiget, kes aktiivselt üritustest osa võtavad. Koos avatakse suvehooaeg ja korraldatakse ühiseid sõite läbi linna. “Peamiselt sõidavad rolleritega 13-16aastased,” teab Risto rääkida, vanemad minevat juba tsiklite peale üle või kaotavat huvi. Tallinnas ja Tartus olevat klubi liikmeid kordades rohkem kui Pärnus ja klubi üritused väga populaarsed.

Enda jaoks avastasid poisid Eesti rolleriklubi siis, kui tuli tahtmine oma rollerit putitama hakata. Nimelt tuunitakse ja ehitatakse rollereid nagu tsikleidki ümber.

“Mõnikord ehitatakse kiiremaks, muudetakse midagi ja kui roller katki läheb, parandame ikka ise ära,” räägib Risto. See ei ole aga väga odav lõbu, kasutatud roller võib poiste jutu järgi maksta 1000 euro kanti, otse tehasest toodud ratas kuni 2000 eurot. “Oleneb muidugi, mille jaoks rollerit vajatakse, kas sõidetakse niisama või käiakse võistlemas,” seletab Tenel.

Eesti rolleriliiga, mis asutati 2006. aastal, korraldab just rolleritele mõeldud võistlussarja. Sari koosneb etappidest, mis toimuvad eri kohtades. Võisteldakse kardiradadel ja suurematel ringradadel, võitjaks tuleb see, kes osavamalt oma rollerit kurvilistel radadel kallutab. Võistlustel osalevad nii tavarollerid kui eraldi klassis need rattad, mis on tehniliselt täiustatud.

“Võistlusi kahjuks Pärnus pole veel korraldatud,” räägib Risto.

See ei takista huvilisi oma sõiduriistu täiustamast, samuti on oluline sõiduvarustus. Vastavalt seadusele sõidetakse alati kiivriga ja kui rollerid on üldiselt ühte tüüpi, võib kiivreid rolleristide peas näha väga erinevaid. Praegu olevat moes krossimootorratta tüüpi kiivrid. “Eks see on edevuse asi,” naerab Risto.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles