Juhtkiri: Kasu peaks kasvama kõigile

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Lõpuks ometi on linnavalitsuse viis aastat kestnud ponnistused kandnud vilja ja korraldatud prügiveo saagale Pärnus saab panna punkti. Alates 1. novembrist vastutab Pärnu territooriumil jäätmeveo eest Ragn-Sells. Prügikogumise ainuõiguse saanud firma lööb vähemalt kaheks aastaks platsi konkurentidest puhtaks ja prügiveo hind langeb kolm-neli korda.

Tavamõistus keeldub seda kõike uskumast. Kui pärnakaid teenindasid Ragn-Sells, ISS, Veolia ja Adelan, pidanuks hinnad konkurentsis langema. Tegelikult nii ei juhtunud, kliente üle lööma oldi laisad. Talvel alustas Ragn-Sells oma turuosa suurendamist, pakkudes sõbrapäevaks lepingu sõlmijatele soodsamaid tingimusi. Kui seepeale näiteks ISSi klient oma teenindajalt madalamat hinda küsima läks, vormistati tallegi parem leping, millest oli tolku mõneks kuuks.

Ainukäitleja puhul peaks klient olema monopoli meelevallas ja hinnalõksus, mille linnavalitsuse ja prügivedaja vaheline leping välistab. Üldises hinnatõusus jääb siiski kahtlus, kas Ragn-Sells suudab kaks aastat samade hindadega teenindada, sest kulutusi tuleb samuti teha.

Teisalt peab märkima, et prügiäris ringleb suur raha. Taaskasutusse mineva materjali eest makstakse korralikku hinda. Vaid asjasse pühendatud teavad, mida maksab rekka-koorem vanapaberit või klaasimurdu. Need on ilusad rahanumbrid.

Keskkonnahoiu seisukohalt on oluline, et prügiveo koondumisel ühe firma kätte saame esimest korda ettekujutuse, kui paljud Pärnu linna majapidamised pole üldse jäätmeveo tellijad, olles seega potentsiaalsed avalikesse prügiurnidesse ja metsaalustesse prügikottide poetajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles