Tõstamaa ja Audru pidutsesid vallapäevadel

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänu Jõõpre suvistele kandlevalmistamis- ja -mängulaagritele võis Audru pargi rahvapeol näha paljusid valla noori ja vanu mängimas omatehtud kanneldel.
Tänu Jõõpre suvistele kandlevalmistamis- ja -mängulaagritele võis Audru pargi rahvapeol näha paljusid valla noori ja vanu mängimas omatehtud kanneldel. Foto: Anu Jürisson

Tõstamaa ja Audru rahvas pidutses lõppenud nädalavahetusel reedest pühapäevani vallapäevadel, mille sisse mahtus hulk kauaks hinge ja meelde jäävaid kultuuri- ja spordisündmusi.

15. Tõstamaa vallapäevad avas 15 last, kes demonstreerisid läbi aastate vallapäevade särke. Õhku lennutati vallavärvides õhupallid, tunnustati kauni kodu võitjaid, taas avatud Tõstamaa kõrtsis söödi üheskoos juubelitorti ja rahvamajas astusid üles Tõstamaa omad muusikud.

Rahvast tulvil oli kogu vallakeskus. Neid jätkus mõisa-muuseumisse-koolimajja näitustele, töökoja juurde vanu masinaid uudistama, alevi südamesse laadale, käsitöötuppa, rahvamaja saali ja Vaike Hangi ajalootuppa, kirikusse ja rahvapeole, jalgrattasõidule Tõstamaalt Munalaidu ning kolm tundi järjepanu väldanud Manija laulupeolegi.

Keset kohalike naiste lapitekkide näitust näitas kõrget taset rahvamajas terve nädala laagris olnud ja mõisas ööbinud Rapla võistlustantsuklubi Mustang, sealhulgas Eesti kümne tantsu meistrivõistluste täiskasvanute vanusegrupi mullune võitjapaar ja tänavune hõbe Andres Liiv - Kristin Vaha.

Tõstamaa valla kultuurijuhi Õnnela Leesi sõnutsi on neil igal suvel võõrustada mõni selline laager, kus osalejad on alati valmis vallapäevadel rahvale esinema.

Leesi kinnitusel olid suurejoonelised nii Mart Sanderi ja Kelli Uustani kirikukontsert svingorkestriga Bel-Etage kui rahvapidu “Maa, tuli ja vesi”, mille autor oli Tõstamaalt pärit ja Viljandi kultuuriakadeemia lõpetanud Andres Tölp, kes ka ise astus peol üles sõduriansamblis Laul Jätta. Svjata Vatra kontsert folkansambli Viisuke tantsuga süüdatud peolõkke juures andis välja tõelise rahvapeo mõõdu.

Kogu Eestist olid pärast mõningast pausi taas Tõstamaale ettevõtmise algataja Maie Lätti mälestuseks kokku tulnud lilleseadehuvilised, et teha taimedest ehteid-kaunistusi.

Tõstamaa vallapäevade ja suve krooniks oli ja on tänavu mõisas etenduv lavastus “Pruutide kool”, mille vastu on muuseumijuhi Liina Kääri sõnutsi publiku huvi nii suur, et broneerimata kohaletulijaid saali ära ei mahuta ja augusti teises pooles on oodata mitut lisaetendust.

Traditsiooniliselt avas mõisakoolis oma inglitest inspireeritud maalide näituse nüüd alaliselt Kastnas elav kunstnik Epp Maria Kokamägi, näitus jääb avatuks kooliaasta alguseni.

Audru pargis võtsid samal ajal Audru vallapäevadel esimest korda lõbusatel võistlustel teineteiselt mõõtu ja pidasid rahvapidu sealsed külad-külaseltsid. Tublimaks tunnistati seekord Audru alevik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles