Kohalikust brokolist avastati taimemürke

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spargelkapsast ehk brokolit peetakse tervisele väga kasulikuks taimeks.
Spargelkapsast ehk brokolit peetakse tervisele väga kasulikuks taimeks. Foto: Liis Treimann/Postimees

Mullu uuriti Eestis müüdavate puu- ja juurviljade taimekaitsevahendite jääkide sisaldust pea 300 korral. Lubatust rohkem sisaldasid kahjulikke jääke vähesed proovid, ometi paistis ületajate seas silma spargelkapsas.

Veterinaar- ja toiduameti andmete järgi leidus kemikaalide jääke lubatust enam ühel juhul Hispaania päritolu brokolist ja kahel juhul Eestis kasvatatud brokolist. Kõnealused partiid liigitas amet inimese tervist kahjustavaks ja need korjati müügilt.

Brokoli paistab väheste piirnorme ületavate viljade seas välja üle-eelmise aasta proovide kokkuvõtteski.

Siis leidus brokolis lubatust rohkem taimekaitsevahendite jääke neljal korral: kahel juhul Hollandist ja kahel puhul Hispaaniast pärit partiist.

Kontrollinud peaspetsialist Kaja Sepper ütles, et kuigi need tulemused heidavad brokolile halba varju, ei saa seda köögivilja üheselt nimetada mustaks lambaks. “Viimastel aastatel on seda rohkem uuritud ja seetõttu on ka leide rohkem,” sõnas ta.

Sepper lisas, et kahjulikke kemikaale kartvad ülitundlikud inimesed ei peaks brokolit süüa pelgama, kuna see ei ole eestlaste traditsioonilisel toidulaual kuigi sagedane ega suurtes kogustes tarbitav toiduaine.

Peale brokoli oli mullu lubatust enam taimekaitsevahendite jääke kahel korral India viinamarjades ja ühel korral Türgi aprikoosides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles