Narkolepsiakahtlused said kinnitust

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Ants Liigus

Seagripi hirmus tehtud vaktsineerimiskampaaniate järel hakkasid mullu levima teated ravimifirma GSK toodetud vaktsiini Pandemrix ja unehäire narkolepsia seostest. Toona avaldatud kahtlused said kinnitust.

Nimelt avaldas Euroopa ravimiamet hinnangu, mille järgi olid vaktsiini ja narkolepsia seosele osutanud Soome ja Rootsi uuringud igati korralikult üles ehitatud ja tulemused tõepoolest sellised nagu mullu kirjeldatud.

Eesti ravimiameti vahendatud info järgi esines uuringute põhjal Pandemrixiga süstitud lastel ja noortel narkolepsiat 6-13 korda sagedamini kui nendel lastel, kes vaktsiini ei saanud.

Täiskasvanutel samasugust haigestumuse tõusu ei avastatud.

Nendest andmetest lähtudes soovitab Euroopa ravimiamet piirata Pandemrixi kasutamist. Alla 20aastastel tohib seda kasutada vaid juhul, kui muud samalaadsed vaktsiinid pole kättesaadavad ja noort on tõepoolest tarvis kaitsesüstida.

Sel aastal pole Eestis ühtegi inimest Pandemrixiga vaktsineeritud ja ladudes seisvad partiid aeguvad septembris. Pärast aegumiskuupäeva läheb vaktsiin hävitamisele ja uut kogust Eestisse ei tooda.

GSK avaldas andmed, mille järgi Pandemrixi on saadetud 47 riiki kokku üle 31 miljoni doosi. Vaktsineerimise järel on narkolepsiat esinenud 335 inimesel, enamik nendest juhtudest Soomes ja Rootsis.

Eesti ravimiametile pole vaktsineerimisega seotud narkolepsiajuhtumitest veel teateid tulnud, Pandemrixit on Eestis süstitud üle 10 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles