Vees elu kaotanute arv vähenes poole võrra

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu on Eestis uppunuid mullusega võrreldes poole vähem, Pärnumaalgi on need kurvad numbrid väiksemad.

Kui kogu Eestis on tänavu vees elu kaotanud 44 inimest, siis mullu samal ajal 86. Enamik uppunuist on mehed. Pärnumaal oli eilse seisuga uppunud neli inimest, läinud aasta samal ajal viis, aasta lõpuks seitse.

Rääkides suvekuudest, siis juunis, juulis ja augustis uppus 34, mullu 63 inimest. Kui tihti on suvel nende numbrite tõusu taga ujumine, siis Pärnumaal tänavu ujudes keegi elu ei jätnud.

Päästeameti statistika näitab, et otsene seos ilmastiku ja uppumiste vahel on aastati täiesti olemas.

“Üks mõjuteguritest on kahtlemata ilm,” tõdes päästeameti pressiesindaja Martin Vallimäe. “Tänavu oli EMHI (Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut) andmetel juunis kolm ja juulis seitse päeva, mil õhutemperatuuri maksimum küündis üle 30 kraadi. Sellistel kuumaperioodidel soojeneb ka vesi ja inimesed otsivad sagedamini veest jahutust. Kahjuks on sellistel perioodidel uppumisi rohkem.”

Näiteks mullu juulis, kui uppus 35 inimest, oli erakordselt kuum periood. EMHI andmetel ületas õhutemperatuur toona kokku 16 päeval 30 kraadi. Mullu augustis oli selliseid päevi kuus.

“Sellele vaatamata on vette minnes suurimad ohud siiski alkohol ja oma võimete ülehindamine. Upuvad üldjuhul noorepoolsed mehed,” märkis Vallimäe. “Samuti pole kiita eestlaste ujumisoskus, noored mehed kipuvad seda ülehindama ka ilma alkoholi mõjuta.”

Sagedamini on elu jäetud jões või järves, vähem karjääris ja meres. Halva märgina on tänavu inimesed kukkunud ja uppunud kaevudesse viiel korral.


TÄNAVU UPPUNUD

Ida-Virumaa    8

Harjumaa    7

Tartumaa    6

Võrumaa    5

Pärnumaa    4

Valgamaa    3

Jõgevamaa    2

Raplamaa    2

Viljandimaa    2

Põlvamaa    1

Läänemaa    1

Lääne-Virumaa    1

Hiiumaa    1

Saaremaa    1

Allikas: päästeamet
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles