Juhtkiri: Podiseb ja kuidas veel!

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eesti poliitpajale on taas tuli alla tehtud ja juba on sealt kuulda podinat. Mis keedus täpselt valmib, ei tea päris täpselt keetjadki, aga üldmaitselt peaks see tulema rahvuslik-konservatiivne. Kokkajad ise pärinevad möödunud kuul registreeritud mittetulundusühingust Vaba Isamaaline Kodanik ja nende kulinaarsed kalduvused meenutavad ammust Isamaaliitu enne selle ühinemist Res Publicaga.

Mäletatavasti oli Isamaaliidu ja Res Publica ühinemine pigem hädasamm, sest vastasel juhul võinuks olematusse kaduda mõlemad. Seda, kuidas rahvuslik-konservatiivne erakond ja ärilis-merkantiilne valimisprojekt kokku sobivad, väga ei kaalutud. Nüüd paistab, et sellest kooselust suurt midagi tulnud ei ole: Isamaa ja Res Publica Liit reitingunumbritega silma ei paista.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik kavatseb välja tulla manifestiga selle kohta, mis neile Eesti arengus muret teeb. Nad peavad Eesti edu aluseks usaldusväärsust, avatust ja kaasamist. Neid kolme komponenti napib meil praegu kõige enam. Vabakodanikud leiavad, et Eesti areng on asendunud paigalseisuga, samale ohule viitab selgesti vastne inimarengu aruanne.

Ilmselt on MTÜ loojate ambitsioonid suuremad kui pelgalt mõttekoja või kodanike ühenduse roll. Tõenäoliselt näeme järgmistel kohalikel valimistel samanimelist valimisliitu. Eesti poliitmaastik olevat küps isegi uue erakonna tulekuks. Seda enam, et rahvast partei loomiseks jätkuks. Kokku saaksid ebaõnnestunult rohelistega koos kandideerinud vabatmehed, IRLi isamaaline seltskond, isegi mõtlevam rahvas ennast nurka mänginud Keskerakonnast ja võib-olla sünnib midagi, mille liikmena näeksid ennast inimesed, kellele seni pole sobinud ükski erakond.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik peaeesmärk on kõigiti üllas ja õilis: anda Eestile uus arenguhoog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles