Doonoritelgid meelitavad esmadoonoreid

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looklev kaitseväe telk asub Port Arturi ja Pärnu Keskuse ees.
Looklev kaitseväe telk asub Port Arturi ja Pärnu Keskuse ees. Foto: Urmas Luik

Veel täna lõunani Pärnu südalinnas vereloovutajaid ootav kaitseväe värvides pikk telk kihas eile avamise järel valdavalt noortest inimestest.

Esimeste vereloovutajate seas oli kogenud doonorite kõrval gümnaasiumi lõpuklasside õpilasi, emasid koos vankrist uudistavate pisipõnnidega ja kaitseväelasi.

Ühekuune beebi turvahälliga kaasas, verd andma tulnud Ants Vessmann on doonor aastast 1997. Ta märkis, et Metsa tänava verekeskuses saab küll kiiremini verd anda, kuid vahelduseks on põnev doonoritelgi melu kogeda.

Kahepoolne kasu

Vessmann rääkis, et hädasolijate aitamise kõrval tunneb ta doonoriks olemisest endalegi kasu tõusvat. “Mulle tundub, et vereandmine on kasulik, kas või sportimist silmas pidades. Sellepärast üritan enne mingit rahvaspordiüritust ikka verd andmas käia,” sõnas mees.

Et sellel mõttekäigul on tõepõhi all ja vereloovutamine pigem turgutab tervist, kinnitas Pärnu haigla veretalituse juhataja Alli Tiik.

Nii teebki doonor ühest küljest abivajajatele head, teisalt saab boonusena üht-teist vastu. Auhindade loosimise, väikese näksi ja joogi kõrval on ilmselt hoopis tähtsam, et doonor saab tasuta ülevaate oma tervisest.

Veel enne doonoritooli istumist selgub kiire vereproovi teel inimese hemoglobiinitase, mille liialt madal näit võib viidata mitmele tervisehädale. Just see näitaja on Tiigi sõnutsi sagedasim põhjus, miks doonoriks soovija tagasi saadetakse. “Väga paljude haiguste üks sümptomitest on madal hemoglobiin,” lisas ta.

Doonoriverest võetud proovid lähevad nii Tartu kui Pärnu laborisse, kus neid eri tõbede suhtes kontrollitakse, et haigused edasi ei kanduks.

“Kui saame mõne positiivse vastuse, siis helistan inimesele, kutsun ta enda juurde vestlusele ja suuname ta ravile,” selgitas Tiik. Iga kuu avastatakse sääraselt Pärnus paar esmast haigusjuhtu.

Eestis tuuritamas

Doonoritelk on suvel rännanud Eesti linnu pidi, selle toob kohale ja püstitab kaitsevägi. Nii mõnigi Tallinna vahipataljoni ajateenija jõudis eile pärast telgi paikapanekut isegi verd anda. “See on vabatahtlik: kes tahab, see annab,” sõnas esmakordselt doonoriks olnud reamees Siimo Pajunin.

Neljandat korda telgi püstitamist organiseerinud nooremleitnant Varje Müür rääkis, et telgid on teisteski linnades väga menukad. “Rahvast käib palju ja just noori hakkab hästi palju silma,” lausus ta.

Verd andma oodatakse inimesi vanuses 18–65 eluaastat. Kaasa tuleb võtta isikut tõendav pildiga dokument. Doonor peab olema puhanud ja söönud. Telgi külastamiseks tuleb varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab kuni kümme minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, arstlikule läbivaatusele ja puhkusele pärast vereandmist.

Pärnus Port Arturi ja Pärnu Keskuse esisel platsil doonoritelgis võib täna verd loovutada 9–14.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles