Endla teater alustab 101. hooaega

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen Endla teatri lavastusest "Imetegija".
Stseen Endla teatri lavastusest "Imetegija". Foto: Ants Liigus

Endlas algab täna saja-esimene ja juubelihõnguline hooaeg - oktoobri lõpus täitub kutselise teatri sünnist Pärnus 100 aastat.

Hooaja avab esietendus - külalislavastaja Kalju Komissarov toob lavalaudadele ammu meeles mõlkunud loo maailmakuulsast pimekurdist Helen Kellerist ja tema õpetajast Annie Sullivanist, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Lapsena raske haiguse tagajärjel kuulmise ja nägemise kaotanud Helen Keller oli möödunud sajandi esimese poole mõjukas Ameerika ühiskonnategelane, kes pimekurtusele vaatamata õppis Annie Sullivani abiga kõnelema, omandas kõrghariduse, kirjutas raamatuid, oskas mitut keelt ning esines sõnavõttudega mitmekümnes riigis üle maailma.

Lavastaja Kalju Komissarovit on see lugu saatnud ajast, kui neist naistest luges ning kui ta toonased kursusekaaslased lugu oma diplomilavastusena mängisid.

Hooaeg, mille "Imetegija" esietendus avab, on Endla teatrile aga tavalisest pidulikum. 22. oktoobril tähistatakse 100 aasta möödumist kutselise teatri sünnist Pärnus.

Hooaeg toob Endlas kaasa mitu muutust: lõppenud on peakunstnik Silver Vahtre tööleping, uuest aastast lahkub omal soovil pealavastaja Tiit Palu. Käimas on  ka  protsess, mille tulemusel saab 1. jaanuarist Endlast sarnaselt mitme teise teatriga riigi osalusega sihtasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles