Liigne räimepüük tõi kalafirmale suure rahalise karistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus määras möödunud nädala lõpus suure rahalise karistuse kalafirmale, mille juht andis ettevõttele kuuluva kalalaeva kaptenile korralduse jätkata Läänemerel räimepüüki pärast seda, kui püügikvoot oli täis püütud.

Kohus tunnistas nii OÜ Kalavara kui selle juhi ja osaniku Meelis Smirnovi süüdi loodusliku loomastiku kahjustamises ning määras firmale 51 700, ettevõtte juhile aga 800 euro suuruse rahalise karistuse. Peale selle tuleb mõlemal kohtualusel solidaarselt hüvitada keskkonnale tekitatud kahju 25 836 euro ulatuses. Tsiviilhagi tagamise katteks jättis kohus aresti alla Smirnovile kuuluva Nissan Almera, samuti Kalavarale kuuluva haagise ja ATV.

Süüdistuse järgi andis Smirnov OÜ Kalavarale kuuluva kalalaeva Tõhela kaptenile 2008. aasta suve teisel poole korralduse jätkata sama aasta 10. augustist kuni 5. novembrini räime püüki, kuigi kapten oli talle teada andnud, et seoses lubatud väljapüügimahu ammendumisega on püügiloa kehtivus lõppenud. Smirnov valetas aga kaptenile, et kuni uue püügiloa väljastamiseni võib räimepüüki jätkata.

Ühtlasi selgus eeluurimisel, et keskkonnakaitse juhtivinspektor oli Kalavara laeva kaptenit 2008. aasta 29. oktoobril teavitanud räime püügivõimaluste ammendumisest ning kapten oli info edastanud Smirnovile, kuid sellele vaatamata jätkas firma püüki.

Keskkonnainspektsiooni kinnitusel püüdis kalalaev Tõhela lubatust 42 325 kilogrammi võrra rohkem räime, tekitades keskkonnale 423 250 krooni kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles