Jäätmeveosõda jõudis riigikohtusse

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

AS ISS Eesti taotles riigikohtult Pärnu linnavalitsuse korraldatud jäätmeveo konkursi tulemuste kehtivuse peatamist ja vaidlustas varasema õiguskaitse tühistamise. Kohtuvaidlustest hoolimata alustab AS Ragn-Sells 1. novembrist Pärnu linnas korraldatud jäätmeveoga.

Pärast konkursitulemuste kahes kohtuastmes läbivaidlemist sõlmis linnavalitsus tänavu 1. augustil ehk aasta pärast jäätmeveo konkursi võitja väljakuulutamist Ragn-Sellsiga lepingu, mis annab firmale selle aasta 1. novembrist 2013. aasta 31. oktoobrini Pärnus jäätmeveo ainuõiguse.

ISS Eesti jäi mullusel konkursil teiseks, AS Veolia Keskkonnateenused kolmandaks ja OÜ Adelan Prügiveod neljandaks. ISS Eesti esitas möödunud aastal Tallinna halduskohtule taotluse linnavalitsuse korraldus osaliselt kehtetuks tunnistada ja väidetava ristsubsideerimise ja läheduse printsiibi üle käinud kohtuvaidluste lõpuni esialgset õiguskaitset rakendada. Kohus rahuldas ISS Eesti taotluse.

Vaidlus jätkub halduskohtus

Tallinna ringkonnakohus rahuldas sel suvel omakorda Pärnu linnavalitsuse ja Ragn-Sellsi määruskaebuse konkursitulemuste peatamise kohta ning tühistas halduskohtu määruse, millega rahuldati aasta eest ISS Eesti esialgne õiguskaitse taotlus ehk keelati lepingu sõlmimine Pärnu linna ja Ragn-Sellsi vahel. Lühidalt tähendab see seda, et konkursi tulemusi ei peatata ning Ragn-Sells võib alustada Pärnus teenindamist kohtuvaidluste ajal.

Kõnealuse otsuse peale esitas ISS Eesti tänavu juulis riigikohtule määruskaebuse, vaidlustades ringkonnakohtu esialgse õiguskaitse tühistamise.

Kaebuse esitamisel taotles ISS riigikohtult konkursi tulemuste kehtivuse peatamist asja sisulise lahendi jõustumiseni. Kuigi riigikohus tagastas 8. septembril ISSi määruskaebuse, esitades sellega oma seisukoha, et konkursi tulemuste peatamine ei ole põhjendatud, jätkuvad vaidlused Pärnu linna korraldatud jäätmeveo konkursi üle halduskohtus.

Riigikohtu otsus selle nädala esmaspäevase seisuga ISSini jõudnud polnud, ettevõtte juhatuse esimees Priit Paiste kuulis määruskaebuse tagasilükkamisest Pärnu Postimehelt.

Ragn-Sellsi ärijuhi Agu Remmelga sõnutsi algab korraldatud jäätmevedu, hoolimata asjaolust, et konkursi arutamine käib halduskohtus edasi ja praegu ootab ettevõte halduskohtult istungi aja määramist või muude menetlustoimingute tegemist, Pärnu linnas 1. novembrist pihta nii, nagu linnaga sõlmitud leping ette näeb.

Selle järgi hakkab Ragn-Sells vedama segaolmejäätmeid, vanapaberit ja kartongi, suurjäätmeid ning biolagunevaid aia- ja haljastusjäätmeid kahes veopiirkonnas. Jäätmeveoga on hõlmatud kõik veopiirkondades asuvad eramud, korruselamud, juriidilised isikud, riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused, välja arvatud need, mis on vabastatud korraldatud jäätmeveoga liitumisest.

Jäätmevaldajaid kohtuvaidlused Remmelga kinnitusel kuidagi ei mõjuta, sest vedu toimib vastavalt planeeritud tingimustele ja korrale.

Uut konkurssi ei tule

Pärnu linnavalitsuse keskkonna peaspetsialist Katri Sutt ütles, et kuna ISS Eesti ja Veolia Keskkonnateenuste konkursile esitatud pakkumised enam ei kehti, sest Ragn-Sellsiga lepingu sõlmimisest tulenevalt ei ole linnavalitsus teinud pärast viimast pakkumiste kehtivusperioodi ettepanekut neid pikendada, võib linn märgitud olukorras teha uue konkursi jäätmevedaja leidmiseks.

“Märgitud olukorras” tähendab Suti selgitusel seda, kui halduskohus otsustab ISSi kasuks, ehkki Sutt sellist otsust kuigi tõenäoliseks ei pea. Kui linn peaks korraldama uue konkursi vedaja leidmiseks, jäävad sinnani kehtima vaba turu tingimused, mis Pärnu linnas viimased viis aastat kehtinud on.

“Me oleme positiivselt meelestatud. Linnal on leping sõlmitud, Ragn-Sells teeb lepingute ülevõtmiseks kulutusi, mida kohus loodetavasti arvesse võtab,” sõnas Sutt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles