Juhtkiri: Prügi on eelkõige äri

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu linna ja AS Ragn-Sellsi vahel sõlmitud leping määras viimasele kaheks aastaks jäätmeveomonopoli, mis hakkab kehtima 1. novembrist. Vastavalt lepingule langevad prügiveo hinnad märgatavalt.

Pärnu Postimees on varem näiteks toonud, et kui korterelamu segaolmejäätmete 600-liitrise mahuti tühjendamise eest peab praegu Ragn-Sellsile maksma 10.33 eurot, siis alates novembrist maksaks see Ülejõel 4.37 ja kesklinna pool 3.60 eurot.

Ajal, kui märgatav ja märkamatu hinnatõus on üüratu, kõlab seegi kokkuhoid küllalt heana, sest prügi tekib kõigil, olenemata aastaajast ja riigikogu koosseisust. Nii ei tohiks tavatarbijail hindu langetava monopoli vastu midagi olla.

Siiski leidub Pärnuski neid, kellele Ragn-Sellsi tulev ülemvõim ei meeldi. Pärnu Postimehe arvamustoimetusele on avaldatud seisukohta, et AS ISSi tööga ollakse rahul, samuti on vastuvõetav hind ja valdkonna monopoliseerimine on vastuvõetamatu.

Eks sobi, jah, ühele rohkem ema, teisele tütar. Kuid Pärnu Postimees on jätkuvalt arvamusel, et viimaks ometi, viis aastat kestnud protsessimise tulemusena sõlmitud ja peagi jõustuv leping toob tulu nii linlastele kui keskkonnale.

Pärnu prügisõda pole siiski läbi, sest ega prügi ole niisama prügi, vaid äri ja kindel sissetulek. Loomulikult ei taha konkursil kaotanud ettevõtted magusat tükki käest lasta ja kuigi Tallinna ringkonnakohus andis rohelise tee ja prügimonopol läks Ragn-Sellsile, pole kohtuvaidlused sugugi lõppenud.

ISS paistab võitlevat viimase veretilgani ja see õigus neil loomulikult on. Teisest küljest saab siiski kergemalt hingata, sest vähemalt esialgu läheb kõik vastavalt linnavalitsuse ja Ragn-Sellsi vahel sõlmitud lepingule. Elanike tulu on ju ärist olulisem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles