Pärnus lähevad kohtu alla narkokuritegudes süüdistatavad noormehed

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Narkokuritegudes süüdistatud 12 Pärnu noormehe üle algab Pärnu maakohtus kohtuprotsess 22. detsembril, otsustati täna toimunud eelistungil.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab selle kriminaalasja raames kokku 12 noormeest suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus omandamises, omamises, vahendamises ja kanepi kasvatamises. Paljud neist noormeestest on varemgi narkootikumidega seotud kuritegusid toime pannud, teatas Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Annely Erm.

Andreyd (27) süüdistatakse selles, et ta omas suures koguses narkootilist ainet ja müüs seda möödunud aasta oktoobrist kuni tänavu jaanuarini Tallinnas korduvalt dooside kaupa edasi. Andrey  omandatud ja edasiantud kanepi kogus oli ligi 1700 grammi.

Dmitrit (20) süüdistatakse selles, et ta omandas Andreylt ja Iljalt eri kordadel kokku üle 1100 grammi kanepit ning müüs seda edasi.

Oskar (20) omandas süüdistuse kohaselt 2010. aasta oktoobrist selle aasta jaanuarini mitmel korral Dmitrilt ja Andreylt kokku vähemalt 450 grammi kanepit ja müüs seda Tallinnas edasi.

Iljad (18) süüdistatakse selles, et tema omandas eelmise aasta jaanuarist tänavu märtsini ebaseaduslikult Tallinnas Dmitrilt eri kordadel kokku vähemalt 660 grammi kanepit. Narkootikumi müüs ta samuti Tallinnas edasi.

Ranel (24) omandas käesoleva aasta jaanuaris ja veebruaris Iljalt mitmel korral vähemalt 33 grammi kanepit. Ta viis Iljaga kokku Kristjani (19), kes omandas vähemalt 20 grammi kanepit. Hiljem omandas Kristjan Iljalt veelgi kokku 50 grammi narkootilist ainet. Ühel korral toimetas 20 grammi kanepit Iljalt Kristjanile Sten (19), keda süüdistatakse narkootilise aine vahendamises.

Iljalt omandas eelmise aasta märtsis ja aprillis vähemalt 90 grammi kanepit Margo (18). Samuti omandas ta kanepit ühelt menetluse käigus tuvastamata isikult. Kanepi müüs või andis Margo Pärnus edasi teistele noormeestele. Narkootilise aine müümisega tegeles Margo süüdistuse järgi eelmise aasta algusest kuni selle aasta jaanuarini.

Margolt, Oskarilt ja Denisilt (23) omandas kokku vähemalt ligi 140 grammi kanepit Arvo (19) ning müüs seda eelmise aasta kevadest alates Pärnus ja Tallinnas edasi.

Denis omandas süüdistuse kohaselt kanepit alates 2009. aasta septembrist kuni tänavu jaanuarini uurimisega tuvastamata isikult ja andis ning müüs seda Pärnus edasi. Samuti süüdistatakse Denisi ja Gerti (20), et nad hoidsid Gerdi elukohas kanepikasvandusest saadud taimevarsi ja taimepuru, mida kuivatasid ja pakendasid. Denis viis samast Tootsi alevikus asunud kanepikasvandusest pärit taimi hoiule ka Arvo juurde. Kanepitaimede kasvatamiseks üüris süüdistuse järgi ruumid Denis.

Denisi süüdistatakse veel võõra pangakaardiga korduvalt sularaha väljavõtmises.

Margolt, Denisilt ja Arvolt omandas kanepit Marek (20), kes süüdistuse järgi tarvitas ainet ise, kuid ka müüs ja andis seda vähemalt 15 grammi ulatuses Pärnus edasi.

Kanepi ühe grammi müügihind oli 160-300 krooni. Suureks loetakse narkootikumikogust, millest piisab narkojoobe tekitamiseks 10 inimesele, ekspertide hinnangul piisab selleks keskmiselt 7,5 grammist.

Karistusseadustiku järgi võib narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise eest, kui see on toime pandud grupi või isiku poolt, keda on varem sarnase teo eest karistatud, kohtus süüdimõistmisel karistada kolme- kuni viieteistaastase vangistusega.

Unimaguna, kanepi ja kokapõõsa ebaseadusliku kasvatamise eest karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega. Kui see on pandud toime grupi või isiku poolt, keda varem on sarnase asja eest karistatud, näeb seadus ette ühe- kuni kümneaastase vangistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles