Pätsi ausammas särab nagu alguses

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pätsi ausambal on president Konstantin Pätsi sünnitalu kujutis, kõrval pildil puhastamise eel.
Pätsi ausambal on president Konstantin Pätsi sünnitalu kujutis, kõrval pildil puhastamise eel. Foto: Nele Rent ja Ants Liigus

President Konstantin Pätsi sünnikohas Tahkuranna vallas särab riigimehele püstitatud ausammas nagu algusaastal, sest taasiseseisvumispäeva järel augustis alanud taastamistööd on lõppenud.

Arhitekt Anton Lembit Soansi ja skulptor Ferdi Sannamehe koostöös valminud, Eesti riigi rajajale ja esimesele presidendile pühendatud ausammas avati 25. juunil 1939 ja taasavati 25. juunil 1989 muinsuskaitse seltsi eestvedamisel. Rekonstruktsiooni bareljeefid tegi skulptor Mati Karmin ja teostas Ars-Monumentaal.

Vahepealse ajaga muutus samba välimus selliseks, et nii kivid kui vaskplaadid vajasid põhjalikku puhastust ja muinsuskaitseamet eraldas Tahkuranna vallavalitsusele tänavu 4000 eurot mälestusmärgi restaureerimiseks.

“Mälestise olukord oli paari viimase aasta jooksul halvenenud: vuukide väljavajumised, sooldumine, samblike vohamine, vasktahvlite oksüdeerumine – see ei jätnud esteetiliselt head muljet,” märkis muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Nele Rent.

Rendi arvates peitus jagusaamist vajanud probleemide põhjus võib-olla mitte kõige õigemates ehitusvõtetes ja materjalikasutuses.

Tahkuranna vallavalitsus kui töö tellija korraldas hanke, mille võitis arhitektuuri- ja projekteerimisbüroo OÜ Vana Tallinn.

“Taotlesime peale omafinantseeringu kaasabi kraavide puhastamiseks ja stendi paigaldamiseks, kuid kahjuks nendeks töödeks sellel aastal raha ei saanud,” kirjutab Tahkuranna vallavanem Karel Tölp omavalitsuse häälekandjas Oma Leht. “Sellegipoolest suur tänu muinsuskaitseametile, varem nii suures ulatuses abi pole nende poolt olnud ajalooliselt tähtsa koha hooldamisel.”

Pätsi sünnikohast algab Eesti Vabariigile oluliste tähtpäevade tähistamine, ülemaakondlikud üritused saavad sealt väärika sissejuhatuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles