Kesklinna suurim raamatupood kolib Port Arturisse

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Rahva Raamatu kauplus on juba kaks nädalat Pärnu Keskuses suletud, et avada ülehomme, 22. septembril uksed Port Arturi Laia tänava äärse maja kolmandal korrusel.

Eile terve päeva toodi endistest poeruumidest Port Arturisse pappkastidesse pakitud tuhandeid müügiootel raamatuid. Müüjad, kellele olid appi tulnud kolleegid isegi Tallinna ja Viljandi Rahva Raamatu kaupluseketi poodidest, pakkisid neid lahti ja asetasid ainult endale teada süsteemi järgi riiulitele.

Ühe enam raamatutega täituvates ruumides ringi vaadates võis siiski aimu saada, kuhu paigutatakse näiteks inglise ja vene kirjandus, lasteraamatud, teatmeteosed ja kunstiköited. Aga näiteks kastid kirjega “Ajalugu” ootasid poe põrandal eile pärastlõunal alles oma järge.

Ühes seinas jäid silma Eesti kirjanike nimed raamatukaantel. Palju eri autoreid. Nii palju, et sõbralikult oli riiulile kõrvuti pandud vanameister Teet Kallas ja mainekas Kaur Kender, ehkki nende nii erineva loominguga meeste ühisnimetajaks saab vaevalt rohkem olla sõnapaarist “Eesti kirjandus”.

Müügilett ja utiliseeritud raamatud

Esimene asi, mis uues raamatupoes (pärast Apollo Papiniitu kolimist südalinna ainukeses raamatupoes) silma torkab, on suur müügilett.

See on U-tähe kujuline ja kui oma silmi uskuda, siis seisab riita laotud raamatuvirnade peal. Raamatud, millele müügilett rõhub, on uhiuued ja jahmatavad. Lõviosa letisokliks üksteise otsa laotud mitmesajast raamatust on Festarti kirjastuse välja antud Uno Mereste “Elamisväärse iseseisvuse taastamisel, majanduspoliitilisi kirjutisi aastaist 1992–2002”.

Pärnu Rahva Raamatu kaupluse juhataja Kristel Vaga selgitas seda esmapilgul solvanguna mõjuvat fenomani.

“Tegu on utiiliks muutunud raamatutega, mis ei tähenda, et need oleks halvad, mitte kellelegi vajalikud raamatud. Seda raamatut trükiti omal ajal lihtsalt nii kolossaalne tiraaþ, et on seisma jäänud,” rääkis Vaga. “Meie kaupluse kujundajal tekkis idee kasutada need kõvakaanelised raamatud ära kujunduselemendina.”

Peagi avatava kaupluse ruumid on kujundanud Hannes Praks, sama mees on Pärnus loonud uuenenud jahtklubihoone interjööri.

Originaalse ja pilkupüüdva raamatuleti juures on veel kaks head asja: saab kuulata müüdavaid plaate ja lugeda-sirvida e-lugeri abil kirjandust.

Võrreldes vana poega Pärnu Keskuses, on 400ruutmeetrine müügipind Port Arturis märksa avaram.

Eriti palju on avardunud lastekirjanduse nurk, kuhu on mahtunud isegi õunapuu. Sealt ei puudu ka kätepesukraan.

Avaram ja valgem koos kohviga

“Kuna meil hakkab siin tööle kohvik, nagu oli Pärnu Keskuseski, oleme mõelnud, et lastel on ehk pärast koogisöömist vaja käsi pesta, sellepärast see kraan,” selgitas Vaga.

Siinne kohvik on eelmise kaupluse omast suurem, kusjuures osa kohvikulaudadest on paigutatud poodi laiali. Mitte et need segaksid liikumist raamaturiiulite vahel, vaid näiteks lasteosakonna juurde.

“Sel ajal kui lapsevanem kohvi joob, võib laps raamatuid valida ja on ühtlasi ema-isa silma all,” rääkis juhataja.

Kahtluse, et kohvik toob kaasa raamatute rikkumise, näiteks keegi poetab võileivakilu veel müümata eksemplari vahele või tilgutab köite kaanele kohvi, hajutas Vaga väitega, et Pärnu Keskuses rikuti kahe ja poole aasta jooksul ainult kolm raamatut.

“Raamatupoode külastav rahvas on üldjuhul viisakas ja armastab raamatuid,” nentis Vaga.

Avapäevaks on Rahva Raamatul Port Arturis külastajatele varuks tort ja tasuta kohv ning raamatud on esimestel müügipäevadel kümme protsenti odavamad kui muidu. Kuna raamatud on hinnalt kallid, polegi kümnendik allahindlust nii vähe.

“Tavahinnad jäid meil samale tasemel mis Pärnu Keskuses,” tunnistas Vaga. “Kallimaks ei läinud kolimisega miski.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles