Sauga tuulepargi ümber käib lõputu vaidlus

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Sauga vallas on taas hoogsalt tuurid üles võtnud vaidlus selle üle, kas tuulepargid sinna sobivad. Kuna kompromissi elektrituulikute poolt ja vastu olijate vahel leitud pole, on vald jõudnud eksistentsiaalse küsimuseni, kas minna edasi või sootuks loobuda.

Ühel pool maarendist tulu lootvad maaomanikud ja arendajate surve, teisel pool piirkonnas elamuarendusega seotud Tõnu-Rasmus ja Katrin Põldvee ning neile esindusõiguse andnud tuuleparkide vastu olevad paarsada inimest. Keskele jäävad mõlema vahel kompromissi leida püüdvad valla- ja maavalitsus. Viimasena mainitu väitel pole vald selle ülesandega hakkama saanud.

Täpsemalt käib jutt Sindi alajaama lähistel Urge-Rütavere kandist, kus soovib jätkuvalt tuulikuid püstitada OÜ Eurowind, mille taga on perekond Sõnajalg.

Viimane tunnistus vaidlusest on 166 inimese allkirjaga pöördumine valla poole. Selles nõutakse vandeadvokaadi vahendusel valla üldplaneeringu menetluse peatamist seniks, kuni saab kehtestatud koostamisel olev Pärnu maakonda tervikuna hõlmav tuuleenergeetika teemaplaneering.

Valla üldplaneering peaks tuulepargialad paika panema valla, maakondlik teemaplaneering kogu maakonna territooriumil.

“Avaldajad on jätkuvalt teravalt vastu kavandatavatele tuuleelektrijaamadele ning on seisukohal, et ülekaalukas avalikkuse vastuseis ei saa olla alla surutud arendaja ning üksikute tuuleelektrijaamade rajamisest otseselt tulu saavate kinnistuomanike majanduslikest huvidest lähtuvalt,” seisab Sauga vallavalitsusse laekunud 166 inimese pöördumises.

Omadega ummikus

Praeguseks tuleb tunnistada, et läinud aasta lõpul Urge piirkonna maaomanike kohtumisel pealtnäha saavutatud kompromiss, mille kohaselt tuulikuid tohib püstitada elamutest vähemalt kilomeetri kaugusele – sama näeb ette valmimisel maakondlik tuuleparkide teemaplaneering – oli näiline.

Sauga vallavalitsus on küsinud Pärnu maavalitsuselt 2007. aastal algatatud valla üldplaneeringule heakskiitu neljal korral, kuid see on inimeste vastuseisu tõttu sealt ikka ja jälle kooskõlastuseta vallamajja tagasi tulnud.

Korra suvel näis, et üksmeelele jõutakse vähemasti maavalitsusega. Kuna tuulepargivaidlusele ei paista lõppu tulevat, viirutati vaidlusalane ala Urges-Rütaveres osaüldplaneeringu alaks, et muus osas saaks valla üldplaneeringu lõpuks kehtestada.

See andnuks ühtlasi vallas teisele tuulepargiarendajale OÜ Dorioone Energyle võimaluse minna oma pargi rajamise ettevalmistustega edasi valla põhjaosas Räägu piirkonnas, kus elamud jäävad kaugemale ja vaidlusi enam päevakorral pole.

Ent selle käigu peale aktiviseerusid Sõnajalad ja vallas elektrituulikute tulekust huvitatud maaomanike ja elanike eest seisev MTÜ Sauga Rohelise Energia Ühing, mis asusid valda kirjadega pommitama.

Eesti tuuleenergia liidu juhatuse liige Oleg Sõnajalg küsis teabenõudes muu hulgas, kas vallajuhile on pakutud planeeringu sisuliseks muutmiseks altkäemaksu. Talle vastati eitavalt.

Rohelise energia ühingu väitel koormab nõue, et elamute ja tuulikute vaheline kaugus peab olema vähemalt kilomeeter ning võib olla väiksem vaid ümbritsevate elanike nõusolekul, maaomanikke liigselt. Potentsiaalne tuulikuteala vähenes seeläbi algsega võrreldes ligemale viis korda. Ühing leiab, et ainus nõue saab olla kauguse määramisel seadusega kehtestatud mürapiirang, mitte meetrid või kilomeetrid.

„On kahetsusväärne, et ühe isiku, kes ei ole isegi Sauga valla elanike registris, Tõnu-Rasmus Põldvee põhjendamatute demagoogiliste väidetega varustatud tuuleenergiavastane alatu kampaania on Sauga valla ametnikele mõju avaldanud ning kuni tänaseni on täiel määral arvestamata jäetud Urge ja Rütavere elanike esitatud vastuväited ning ettepanekud tuuleenergeetikale sobilike alade olulisel määral vähendamise vastu,“ hoiatas oma kirjas Sauga rohelise energia ühing.

Mõlemad, nii Sõnajalad, neid esindav advokaadibüroo kui Sauga rohelise energia ühing on ähvardanud valda kohtusse pöördumisega, kui nende soove ega huve ei arvestata.

Lühikese mõtlemise järel otsustaski Sauga vallavalitsus Urge ja Rütavere alale osaüldplaneeringu algatamise mõttest loobuda ning maavalitsus jättis valla üldplaneeringu taas heakskiiduta. Seepeale palusid tuulikute vastu olevad 166 elanikku, sealhulgas Põldveed, ennastki esindama advokaadibüroo. Nende pöördumisest oli juba eespool juttu.

Vald küsib arendajailt tasu

Hiljutine Sauga vallavanem ja nüüdne volikogu esimees Vello Tiidermann ütles, et vald kaalus osaüldplaneeringut Urge-Rütavere kandis, kuid on nüüd tagasi selle mõtte juures, milleni jõuti mullu detsembris. See tähendab, et probleemsematel aladel, kus elamud on lähedal, soovib vallavalitsus elektrituulikute püstitamise väljavaate ja täpse asukoha selgitada pärast üldplaneeringu kehtestamist detailplaneeringuga, kus samuti on puudutatud inimestel võimalik esitada vastuväiteid.

“Ausalt öelda oleks Urges-Rütaveres osaüldplaneeringu peale minek nagu minek vihma käest räästa alla ehk venitamine. Midagi ju ei muutu, see teema ei kao kuskile ning see kõik nõuab lõppude lõpuks raha,” leidis Tiidermann.

Vallavolikogu esimees lausus, et kuna üldplaneering on maavalitsuses mitu korda käinud, kuid ühisele arusaamisele valla ja maavalitsuse vahel pole jõutud, on variant saata planeeringumaterjal siseministeeriumisse ja küsida, mida nemad sellest arvavad.

“Küsimus taandub lõpuks selleni, et mille pärast vald selle teemaga üldse tegeleb, kui see tekitab nii palju peavalu ja vastuseis on nii tugev. Kas on mõtet oma vahendeid ja närve selleks kulutada? Aga kui sellest on võimalik saada vallaeelarvesse reaalset tulu, on asjal mingi mõte vähemalt,” põhjendas Tiidermann.

Nüüd ongi jõutud aruteluga tasandile, kus vald soovib tuulepargi teema jätkamiseks saada mõlemalt arendajalt, nii Dorioone Energylt kui Eurowindilt vallaeelarvesse iga võrku müüdud megavatt-tunni pealt tasu. Summa suurus on läbirääkimisel.

“Kui ma olen seda öelnud, on inimestel suhtumine hoopis teine. Seoses Tammiste vee- ja kanalisatsiooniprojektiga on meie laenuressurss ammendunud. Kui me tahame siin vallas veel midagi laiendada või teha, kas või kui Tammiste lasteaeda on vaja kaks rühma juurde ehitada, sest lapsed ei mahu ära enam, on selleks ju vahendeid tarvis,” märkis Tiidermann. Ta lisas, et järgmisel nädalal tuleb kokku volikogu komisjon, et kujundada oma seisukoht tuuleparkide suhtes.



Vaidluse kulg

Veebruar 2007 – Sauga vallavolikogu algatas valla uue üldplaneeringu koostamise.

August 2008 – OÜ Eurowind tegi Sauga vallavalitsusele ettepaneku rajada tuulepark Sauga valla üldplaneeringuga hõlmatud aladele.

Veebruar 2009 – Pärnu maavalitsuses toimunud arutelul leppisid tuuleparkide arendamisest huvitatud isikud ning Sauga valla, siseministeeriumi ja Pärnu maavalitsuse esindajad kokku, et eraldi Sauga tuulepargi teemaplaneeringut ei algatata ja tuulepargi asukohad määratakse koostamisel oleva üldplaneeringuga.

Lepiti kokku, et Tammiste elamupiirkonda tuulikuid ei kavandata.

Märts 2009 – Pärnu maavanem kiitis üldplaneeringu Tammiste osa heaks ja Sauga vallavolikogu kehtestas selle osa üldplaneeringust.

September 2009 – Sauga vallavolikogu võttis vastu muudetud põhilahendusega üldplaneeringu.

November–detsember 2009 – üldplaneeringu projekti avalik väljapanek ja arutelu. Sealjuures laekus 303 elaniku ühine vastuväide, milles ei nõustutud sellega, et üldplaneering lubab OÜ Eurowindil rajada valda (Räägu ja Urge-Pulli-Rütavere piirkonda) hiiglasliku tuuleelektripargi. Samal ajal laekus üle 140 allkirja tuulepargi toetuseks.

Veebruar 2010 – uus avalik arutelu.

Märts 2010 – valda laekus OÜ Dorioone Energy taotlus Räägu piirkonda tuulepargi rajamise kohta ja veidi hiljem külakoosoleku protokoll, milles toetatakse tuulepargi rajamist ühel häälel. Vald annab nõusoleku.

Aprill 2010 – Sauga vallavalitsus esitas Pärnu maavanemale taotluse teostada järelevalvet üldplaneeringu koostamise üle.

Juuli 2010 – maavanem jättis üldplaneeringu heaks kiitmata.

September 2010 – Sauga vallavalitsus esitas maavalitsusele uuesti taotluse.

Oktoober 2010 – maavanem jättis üldplaneeringu heaks kiitmata.

Detsember 2010 – nõupidamine seotud maaomanikega Urge piirkonnas. Lepitakse kokku, et elamute ja tuulikute vahele peab jääma vähemalt kilomeeter.

Jaanuar 2011 – laekuvad 28 inimese pöördumised, milles soovitakse tuulikute püstitamist.

Juuni 2011 – Sauga vallavalitsus esitas maavalitsusele kolmandat korda järelevalve teostamise taotluse ja soostus pärast ühist nõupidamist maavalitsuse ettepanekul Urge-Rütavere alale osaüldplaneeringu tegemisega, et ülejäänud osas saaks üldplaneeringu kehtestada.

Juuni 2011 – OÜ Eurowind esitas Sauga vallavalitsusele vastuväite, milles leidis, et vallal puudub õiguslik alus nõustuda maavalitsuse ametnike nõuetega planeeringulahenduste muutmise kohta.

Juuni 2011 – MTÜ Sauga Rohelise Energia Ühing esitas vastuväite, leides, et nõutav tuulikute kaugus kilomeeter eluhoonetest ei tulene seadusest ja koormab maaomanikke liialt.

Juuni 2011 – veel samal kuul muutis Sauga vald üldplaneeringu lahendust. Urge ja Rütavere maa-alal loobuti Urge-Rütavere osaüldplaneeringu koostamisest ning planeeringulahenduse kohaselt lubatakse nimetatud alal rajada tuuleelektrijaamu detailplaneeringu alusel.

Juuli 2011 – Pärnu maavalitsus jättis üldplaneeringu heaks kiitmata.

August 2011 – 166 inimese allkirjaga seisukoht, milles palutakse peatada planeerimismenetlus kuni Pärnu maakonna tuuleenergeetika teemaplaneeringu kehtestamiseni.

August 2011 – Sauga vallavalitsus esitas neljandat korda maavalitsusele üldplaneeringu heakskiitmise taotluse.

September 2011 – maavalitsus jättis üldplaneeringu heaks kiitmata.

Andmed: Sauga valla üldplaneeringu dokumendid

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles