Rakett tegigi viimase sõidu

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänu Toivo Kivi aastakümnete pikkusele entusiasmile said kaugemate külade inimesed kodu lähedal kätte oma makaronid, piima ja leiva.
Tänu Toivo Kivi aastakümnete pikkusele entusiasmile said kaugemate külade inimesed kodu lähedal kätte oma makaronid, piima ja leiva. Foto: Urmas Luik

Legendaarne, suurema osa oma elust Pärnumaal tuuritanud Toivo Kivi ja tema kauplusbuss Rakett läksid siiski pensionile.

Viimane sõit toimus reedel, 16. septembril Sauga, Tori ja Vändra valla teedel. Erruminekule andsid tõuke varuosade nappus ja viimastel nädalatel märgatavalt kallinenud kütus.

“Müüsin bussi kaubast täitsa tühjaks ja maksuametis võtsin ka end kirjast ära, et ma FIE ei ole enam,” rääkis Kivi.

Ehkki Kivi leidis alles mõne nädala eest vanale bussile hädavajaliku osa ja oli jätkamiseks tulvil entusiasmi, tuli tal nüüd viimastel nädalatel tõusnud kütuse hinnale alla vanduda ja sõna otseses mõttes pensionipõlve pidama jääda. Ametlik pension hakkas mehel tiksuma 21. juunist.

“Kui ma 1997. aastal tegin selle erakaupluseks – enne olin kooperatiivi all –, maksis kütus viis krooni liiter, aga nüüd tuleb üle 20 krooni. No lihtsalt ei tule enam välja kuidagi! Kuupalk oli nii pisike, et ma ei taha seda öeldagi. Kui oleks bensiin vana hinnaga olnud, oleks veel kuidagi mõeldav olnud,” tõdes mees.

Kivi on läbi aastakümnete teeninud mitu kaupluseks kohandatud bussi. Neist viimase, PAZ-672M-i esmane registreerimine oli 3. jaanuaril 1981. Raketiks sai ja esimesele sõidule läks see 2006. aasta 2. novembril. Varem lapsi vedanud sõiduki soetas ta kuus aastat tagasi Rakvere kandist.

Nostalgilise välimusega helesinine buss oli meeldejääv ja torkas juba kaugelt silma, kuid võttis üüratult bensiini: 100 kilomeetri läbimiseks kulus seda teeoludest sõltuvalt 36–40 liitrit.

Kivi rehkendust mööda kulus eelmisel kuul rändkaupluse sõitudele 830 liitrit bensiini.

Ükski omavalitsus pole Kivile abi pakkunud. “Ma saan neist aru, sest inimesi on niipalju vähemaks jäänud. Ostjaid on vähe ja neil pole seda raha nii kangesti. Paljud käivad autoga linnas tööl või toovad rolleriga kauba ära,” kõneles Kivi.

Kauplusbussi klientide hulgas oli inimesi, kes käisid sealt toitu ostmas selleks, et Rakett elus püsiks, kuigi vajaliku saanuks kätte mujaltki, ja neid, kellele see oli ainus võimalus ja kes ilma oma elu ette ei kujuta.

“Ma ühele naisele ütlesin, et tulin nüüd viimast korda. Ta hakkas lahinal nutma, nagu oleks kirstu ääres seisnud. Mul oli nii kahju, aga midagi teha pole. Vanad inimesed ei saa hästi liikudagi, mõnele ma viisin toidu koju kätte,” tunnistas Kivi.

Rakett on nüüd müügis ja omaniku kinnitusel on selle vastu huvigi tuntud. Võimalik, et legendaarsest sõidukist saab Tallinnas välikohvik ja Rakett elab edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles