Urve Roots ja Katri Sutt: Muudatustest Pärnu jäätmeveos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Roots.
Urve Roots. Foto: PP

Vastavalt 1. mail 2004 jõustunud jäätmeseadusele on omavalitsustel kohustus korraldada oma haldusterritooriumil olmejäätmete kogumist ja vedu.

Korraldatud olmejäätmeveo põhieesmärk on keskkonnahoiu parandamine ning kõikide jäätmetekitajate hõlmamine jäätmekäitlusega.

Pärnu linnavalitsus korraldas avaliku konkursi jäätmevedaja leidmiseks Pärnu linna veopiirkondades: esiteks Tammiste, Rääma, Ülejõe, Vana-Pärnu ja teiseks Raeküla, Papiniidu, Mai, eeslinn, ranna rajoon, kesklinn.

Konkursil osalenud ettevõtetest tegi soodsaima hinnaga pakkumise Ragn-Sells AS, millele anti jäätmeveo ainuõigus kaheks aastaks.

See tähendab, et ainuõiguse kehtivuse perioodil käesoleva aasta 1. novembrist kuni 31. oktoobrini 2013 veab segaolmejäätmeid, vanapaberit ja kartongi, suurjäätmeid ning biolagunevaid aia- ja haljastusjäätmeid vastavates piirkondades füüsilistelt ja juriidilistelt isikutelt üksnes Ragn-Sells.

Automaatne liitmine

Varem sõlmitud jäätmeveolepingud eelnimetatud jäätmeliikide käitlemiseks muude jäätmekäitlejatega kaotavad kehtivuse. Sisuliselt tähendab see, et ülejäänud jäätmevedajatel puudub sellel perioodil õigus eeltoodud jäätmeid koguda ja käidelda ning jäätmetekitajal pole õigust teistele vedajatele nimetatud jäätmeid üle anda.

Kõik jäätmevaldajad on jäätmeveoga liidetud automaatselt.

Ragn-Sells alustab jäätmete vedu kõikidelt jäätmevaldajatelt Pärnu linnavalitsuselt vedajale üle antud jäätmevaldajate registri andmete alusel, olenemata sellest, kas jäätmevaldajaga on sõlmitud kirjalik leping.

Kirjaliku lepingu mitteomamine või sõlmimata jätmine ei vabasta kohustusest jäätmeid omavalitsuse kehtestatud tingimustel Ragn-Sellsile üle anda.

Korraldatud veole üleminekuga leiavad aset olulised muudatused klientide igapäevaelus. Palume siinkohal juba ette mõistvat suhtumist üleminekuperioodil tekkida võiva segaduse pärast.

Korraldatud vedu toob elanikele senisest soodsamad hinnad, mis eelkõige saavutatakse jäätmeveoringide optimeerimise tulemusel. Seetõttu tuleb arvestada prügiauto graafikuga eraldi lisaveo tellimiselgi.

Lisanduvate aadresside tõttu on vedajal vaja korrigeerida jäätmeveoki teekonda, seetõttu võivad mõnevõrra muutuda senised harjumuspärased veopäevad ja -sagedused.

Võrreldes varasemaga, on erinevusi biolagunevate aia- ja haljastusjäätmete veol. Neid võib koguda kas jäätmekonteineritesse või kuni 150-liitristesse (maksimaalselt 30 kilo) biolagunevast materjalist prügikottidesse. Märgistamata ja mustadesse kilekottidesse pakitud lehti käsitleb Ragn-Sells kui olmejäätmeid, seega ei tohi lehti soodsaks veoks nendesse pakendada. Lehti, muru ja muid riisumisjääke veab Ragn-Sells tasuta ära vaid nõuetekohaselt pakituna.

Biolagunevaid kotte saab osta nii poodidest kui Ragn-Sellsi kontorist. Pärnu linnavalitsus tellis samuti nõuetele vastavaid biokotte ja neid on võimalik osta alates oktoobri teisest nädalast. Eraldi lehevedu Pärnu linnavalitsus sel aastal ei korralda.

Mida peab tegema?

Mida peab klient tegema seoses korraldatud jäätmeveo käivitumisega?

Kõikidele linna jäätmevaldajate registris jäätmevaldajatele saadab Ragn-Sells postiga veograafikud ja eeltäidetud lepingud, mis sisaldavad meile teada olevaid andmeid (kinnistu omanik, objekti- ja postiaadress).

Eeltäidetud lepingus on jäätmevaldajale pakutud välja jäätmete käitlemine miinimumpaketi alusel.

Kui jäätmevaldaja on saadetud lepingus üle kontrollinud kõik andmed (sealhulgas konteineri suuruse ja tühjendussageduse), palume lisada lepingusse oma kontaktandmed ja isikukoodi, samuti elektronpostiaadressi (kui on). Lepingu ühe eksemplari koos lisadega palume tagastada allkirjastatult aadressil Ragn-Sells AS, Seljametsa küla, Paikuse vald, 86602 Pärnu maakond. Vigade vältimiseks palume lepingu täita trükitähtedega.

Palun võtke Ragn-Sellsiga ühendust, kui teil puudub konteiner ja te soovite seda laenutada või osta; kui teie jäätmemahuti erineb lisatud veograafikus ja lepingus toodud mahuti suurusest; kui soovite konteineri tühjendamist sagedamini kui lisatud lepingus ja veograafikus kirjas; kui tahate kasutada ühiskonteinerit mitme eramu/elamu peale.

Juhul, kui jäätmevaldaja ei ela või ei tegutse korraldatud jäätmeveopiirkonnas asuval kinnistul ja seetõttu ei teki sellel kinnistul jäätmeid, saab jäätmevaldaja taotleda korraldatud jäätmeveoga mitteliitunuks lugemise otsust üksnes kohalikult omavalitsuselt. Sinna tuleks saata vastavasisuline avaldus, mis muu hulgas peab sisaldama põhjendust mitteliitunuks lugemise vajaduse kohta.

Kinnistute omanikel on võimalik mitme peale kasutada ühist jäätmekogumismahutit, esitades vastavasisulise avalduse omavalitsusele. Avalduse blanketid on kättesaadavad Pärnu linna kodulehel, linnavalitsuse infolauas ja Ragn-Sellsi kontoris Lille 4. Lisainfot korraldatud jäätmeveo kohta leiab Ragn-Sellsi ja Pärnu linna veebilehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles