Murdumisohtlikud Pärnu alleepuud kasvavad edasi

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülal pildil on jäme, tänavu murdunud oks Ringi tänava kohal, õnnetusest pole kuulda olnud.Sealsamas alleel kasvab mitu surnud puud, mis on püsti inertsist.
Ülal pildil on jäme, tänavu murdunud oks Ringi tänava kohal, õnnetusest pole kuulda olnud.Sealsamas alleel kasvab mitu surnud puud, mis on püsti inertsist. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnaaednik Kristiina Kupper tunnistas, et aasta eest Pärnu alleid uurinud soomlaste hoiatustele vaatamata pole rahapuudusel saetud veel ühtegi murdumisohtlikku puud ja inimesed jalutavad nende all edasi.

Kupper ütles otsesõnu, et ei soovita tuulise ilmaga Vanas pargis ega Vanapargi, Kuninga, Ringi ja isegi Pühavaimu tänava alleel jalutada ega sinna autot parkida.

“Ma ei teagi, kuidas seda viisakamalt öelda …” väljendas linnaaednik muret. “Aga kui ikka tuul puhub, võiksid inimesed meie vanadest, rekonstrueerimata parkidest ja alleepuudest eemale hoida.”

Õnneks ei tähenda see, et kõik Pärnu vanades parkides ja tänavate ääres kasvavad puud kohe-kohe kaela kukuvad. Kuid tõsiasi on, et tuul aeg-ajalt linnas mõne vana pargipuu ümber lükkab, kuna juured, mis puud kasvupinnases püsti peaksid hoidma, on mädaniku tõttu olematuks pehkinud ning raske tüvi on püsti püsinud vaid inertsist.

Viimati juhtus selline lugu mõne nädala eest Vanas pargis. Mõtlemapanev on selle juures, et kõnealune puu polnud aasta eest isegi murdumisohtlikuks tunnistatud, vaid oli diagnoositud kui juure-, koore- ja tüvemädaniku tõttu halvas seisus puu.

Aasta hiljem, kui puu maha prantsatas, selgus, et poolsurnud taimel polnud enam juuri ollagi. “Mine võta tagantjärele kinni, kas diagnoos, mille soomlased mullu sellele puule panid, oli optimistlik või halvenes puu seis aastaga tõesti nii palju …” ei osanud Kupper kommenteerida.

67 ohuallikat

Kui Vanapargi allee Rüütli ja Aia tänava vahelisel lõigul välja jätta, tunnistas linnaaednikki, et kaugeltki kõik Pärnu vanad puud pole murdumisohtlikud. Näiteks Ringi tänava ligikaudu 300 alleepuust tunnistasid Soome uurijad mullu poolsurnuks ja langetamist vajavaks ainult 20. Seda pole tõesti palju. Ja tõenäosus, et mõni neist langedes inimestele viga teeb, on väike. “Probleem on selles, et tõenäosus linnapargis mõne vana puumüraka alla jääda peaks olema null,” sõnas linnaaednik, loetledes kaardil näpuga järge vedades ohtlikke puid.

Pühavaimu alleel ütles Kupper püsti püsivat ühe murdumisohtliku puu. “See asub Ringi ja Pühavaimu nurgal,” juhatas ta. “Kokkuvõtlikult võib öelda, et Pühavaimu, Ringi ja Kuninga tänava alleel on kokku 36 puud, mis ohutuse mõttes tuleks maha võtta, mujal veel 31 puud, see teeb kokku juba 67 puud, mis tuleks eemaldada.”

Mis Vanapargi alleesse puutub, siis on nii linnaaedniku kui puid uurinud soomlaste seisukoht sama: allee tuleb peaaegu tervenisti asendada noorte puudega.

See raha

Kuigi üksikuid puid on linnas saetud ja kuivanud oksigi jõudumööda lõigatud, jääb kõik rahapuuduse taha.

Kupperi hinnangul läheks linnavalitsuse majandusosakonnale iga puu langetada laskmine ja linnapildist eemaldamine maksma 150–200 eurot. Samal ajal peab linn korraldama hinnapakkumise vooru, kui töö maksumus ületab 9900 eurot. Lihtne arvutus näitab, et 67 puu kõrvaldamine läheks linnale maksma üle 10 000 euro.

“Seda raha meil eelarves ei ole,” tunnistas Kupper. Nii ei jäägi linnaaednikul muud üle, kui manitseda inimesi tuulise ilmaga puude alla mitte minema.

Lootus on KIKil

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) toetas Pärnus alleepuude diagnoosimist mullu suvel ja sügisel. Selle uuringu taustal peaks Pärnu linnavalitsuse majandusosakonnas koostöös keskkonnaametiga valmima Pärnu alleepuude hoolduskava. Kahjuks seda veel ei ole, kuna lapsepuhkusele läinud linna kõrghaljastuse peaspetsialistile ei palgatud asendajat.

Kupperi sõnade järgi hakatakse hoolduskava koostamisega tegelema oktoobris, kui majandusosakonna haljastusspetsialistid kohtuvad keskkonnaameti vastava ala tundjatega.

“Me peame kõigepealt otsustama, missuguse soomlaste pakutud variandi me hoolduskava koostades aluseks võtame,” selgitas Kupper.

Soomlaste esitatud variandid on lihtsalt öelduna kas kiire ja karm puude saagimine ja uutega asendamine või pehmem ja pikaajalisem tee, mis linnapildis kohe teravalt silma ei torka.

Hoolduskava koostamine on tähtis selleski mõttes, et KIK on lubanud kava alusel eraldada Pärnu linnavalitsusele raha selle elluviimiseks, kusjuures hoolduskava ei hõlma üksnes 67 ohtliku puu saagimist, vaid alleepuude eest hoolitsemist laias mõttes.

Lootus KIKilt raha saada langeb tulevasse aastasse ja hooldustöödega saaks Kupperi hinnangul pihta hakata ehk tuleval suvel.

Seni pidagem meeles linnaaedniku hoiatust ja hoidkem tuuliste ilmade aegu alleedest ja vanadest pargipuudest targu eemale. Väljanägemiselt terve puu võib olla juurtest nõder.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles