Pärnu filmifestival näitab parimaid filme

, Pärnu filmifestivali programmijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna linastuvas filmis otsib Zoran Albaaniast naist.
Täna linastuvas filmis otsib Zoran Albaaniast naist. Foto: PP

Tänasest alustab Pärnu uue kunsti muuseumis hooaega dokumentaalfilmisari, mille raames linastuvad filmid läinudsuviselt XXV Pärnu filmifestivalilt.

Uus ja eriline oli sellesuvisel festivalil õnneotsijate teema, mis suures osas kajastub tulevas sarjaski. Filmide peategelased liiguvad sotsiaalsetest, kultuurilistest või poliitilistest takistustest hoolimata oma unelmate täitumise poole.

Inimeste reaalset elu puudutavad hingeminevad filmid leidsid suvel kinokülastajate seas poolehoidu just tänu sellele, et need käsitlesid eestlastele omaseid probleeme, muresid ja rõõme. Portreefilmid õnneotsijatest tõmbavad kinosaalis olija emotsionaalsesse keerisesse ja kutsuvad läbi elama teekonda õnne suunas.

Täna tuuakse vaatajate ette Serbia reþissööri Srdjan Sarenaci dokumentaalfilm „Naisteta küla“.

XXV Pärnu filmifestivalil Eesti Rahva auhinna võitnud film viib vaataja Serbia edelapiirile mägikülla, kus pärast eaka naise surma on alles jäänud vaid neli keskealist meest. Teadupärast on Albaanias palju vallalisi naisi, kuna nende mehed said sõjas surma. Nii otsustab filmi peategelane Zoran, et kahe riigi vahelisele vaenule vaatamata tuleb tal ulatada käsi sümboolse oliivioksaga ja järgneda oma sisehäälele: minna Albaaniasse pruuti otsima.

Kas ja kuidas Zoran Albaaniast oma sinilinnu kinni püüab, seda Sarenaci film piilubki. Loo põhiraskus on kahe rahvuse eriarusaamadel.

Vaatajale eksponeeritakse lausviha, mis rahvuste vahel eksisteerib. Mõlemal riigil on oma versioon olnud sõjast ja seda, kellel on õigus, on raske öelda.

Film on nii lõbus kui nukker, meeleolule aitab kaasa linateoses kasutatud Serbia folkmuusika, mis mõjub mikstuurina veidrast komöödiast ja kurvameelsusest.

21. oktoobril linastub Lily Sheffy (Iisrael) film “Isa pruudid”. Lugu räägib Yaronist, kes jagab end Iisraeli ja Saksamaa vahel, sest tal on kolm kodu, kolm naist ja kaks last. Yaroni tütar teeb isast filmi ja püüab mõista, miks mees sellisel moel õnne otsib.

28. oktoobril saab näha Daniela Dar-Creutzi (Saksamaa) filmi “Korraldatud õnn”. Dokumentaalfilm kõneleb Kashmiri orust, kus moslemi perekond otsib oma tütrele peigmeest. Kunagi elasid siin hindud ja moslemid kõrvuti sõbralikult rahus, ent nüüd on olukord nii pingeline, et nii Pakistan kui India on end tuumarelvaga varustanud.

Dar-Creutzi film püüab leida inimlikkust ja mõistmist traditsioonide hoidmise ja nende jäädvustamise kaudu.

Seansid toimuvad reedeõhtuti ja on kõigile tasuta, täpse kava leiab uue kunsti muuseumi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles