Elle Kull unes ja ilmsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Ajakirjanik Hille Karm on kirjutanud Elle Kullist elulooraamatu, kus autori ja portreteeritava koostöös ja kokkuleppel on kujutatud legendaarset näitlejat oma rollide kaudu ja sensitiivina, kes söandas esoteeriline olla juba enne seda, kui natukene nõid olemine väga moodi läks.

Saame raamatust „Unes ja ilmsi“ teada, kuidas Elle Kull oma rollide sündi ja tagamaid näeb. Temas endas leidub suur annus Ukuaru Minnat ja Pisuhänna Laurat, Tammsaare Irmat ja aatelist Maria Marmorit ning paradoksaalsel kombel Libahundi Marit, mitte Tiinat, nagu tõmmu välimuse järgi arvata võiks.

Elle Kull on pidevalt kahe maailma piiril hõljunud: siin- ja sealpool ühtaegu. Seetõttu mäletavad teekaaslased teda isepäise ja kummastavalt hajameelsena. Ta on end hommikuni pidutsema unustanud, suitsetab poole ööni oma kodu siniseks, ent ei tee kellelegi haiget.

Elulugu kui ajastu peegel

Meil on Elle Kulliga oma lugusid jutustades ilmselgelt ühesugune taotlus. Me peegeldame oma ajastut, kultuurilist ja ühiskondlikku tausta ega imetle oma raamatutes iseennast. Nii „Unes ja ilmsi“ kui minu lapsepõlvelugu „Projektilaps Pärnust“ tutvustab pruunisilmset-võõrapärast naist, keda siinses põhjalas võõrastatakse ja kes ennast mitmel põhjusel häbeneb. Me mõlemad oleme natuke neurootilised, salamisi kõhklevad, samal ajal intuitiivsed ja sensitiivsed. Ja veel hulk võõrsõnu.

Sellised raamatud ei sünni paanilisest paljastamisjanust ega erakordsest edevusest. Ega seepärast, et me olude sunnil ja rahapuudusest enda ja oma lähedased maha müüme. Sellised raamatud sünnivad missioonitundest: tahame Eesti Naise ja Petrone Prindi palvel jäädvustada oma ajastut kogu selle ilu ja inetusega. Minu raamatu peale vihastas paar hõimlast nii, et ähvardas mind kohtuga.

Elle Kull on ilmselt valutumalt pääsenud, sest ütleb ühemõtteliselt hästi nii kolleegide kui omaste kohta. Lähedasi aga on tema raamatus üllatavalt vähe. Ta on austuse ja armastusega sõnamaalinud oma kaasat Ago-Endrik Kerget, ent nende lapsi ja muid ligimesi on ses eluloos üllatavalt vähe.

Austust väärib see, et näitleja pole oma lugu jutustades kordagi kellelegi kätte maksnud. Ehkki just sel ajal, kui raamat valmimas oli, kiusasid hõimlased teda seoses kinnisvaraga karmilt.

Töökas ja häbelik naine

Meil on ühine omadus: kui meid kiusatakse, kui raha on vähe, kui tervis jukerdab, siis me ei pista kisama, vaid jääme vaikseks, poeme peitu ja tunneme oma nõrkuse pärast piinlikkust. Ja veel midagi ühist on nii meie raamatutes kui isiksustes.

Meie oma segaverelises paljulapselisuses olemegi Eesti emad. Võime öösiti luua seljas lennata. Võime jutustada asjadest, millest pole kombeks rääkida. Sünnitame tugevaid ja terveid, andekaid ja segaverelisi lapsi. Ega ole iseenda üle uhked.

Nii nagu oma raamatut kirjutades, mõtlesin Elle Kulli raamatut lugedes peaaegu iga peatüki puhul: miks meiesugused temperamentsed ja töökad naised nii häbelikud on? Miks meile kogu aeg tundub, et midagi sai liiga vähe tehtud. Ikka võlgneme kellelegi midagi, alati peab oma olemasolu ja andeid õigustama.

Meie sensitiivsus teeb sageli endalegi hirmu ja sisimas oleme kohutavalt üksildased, ehkki meid ümbritseb pidev külalistevihur, seisame pehmelt öeldes keskmisest sagedamini kaamerate ees ja lava peal, meile vahitakse tänaval ja kaubanduskeskustes järele ja igaühel on meie kohta midagi öelda.

Elle Kullil on suurepärased geenid, mis on tema välimust ja elegantsi säilitanud, vaatamata pöörasevõitu elustiilile, mida daam rahulikult ja enesestmõistetavalt kirjeldab. Ootan huviga, kas minagi saan kord küllalt küpseks, et kahjustada saamata riigikogusse minna.

Sellised raamatud aga jutustavad meist endast: oleme ju üksteise rolle ja romaane lugenud, ühesuguseid ajastuid ja tundeid kogenud, samasuguseid patte ja üksteisega külgnevaid-haakuvaid tegusid teinud. Kõik siin ilmas on kõige ja kõigiga seotud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles