Kirjandusteadlane tutvustas Juhan Liivi pärandit

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allikukivi raamatukogus tutvustas kirjandusteadlane Jüri Talvet kuulajatele Juhan Liivi vähe tuntud luulet.
Allikukivi raamatukogus tutvustas kirjandusteadlane Jüri Talvet kuulajatele Juhan Liivi vähe tuntud luulet. Foto: Ants Liigus

Saarde juurtega kirjandusteadlane, tõlkija ja luuletaja Jüri Talvet rääkis Allikukivi raamatukogus huvilistega kohtudes Juhan Liivi monograafia koostamisest ja tema vähe tuntud või avaldamata luulepärandist.

Allikukivi raamatukogu juhataja, 2010. aastal raamatukoguhoidjate ühingu parima maaraamatukoguhoidja nimetuse pälvinud Tiina Kuum oli kohtumise päevaks välja pannud näituse nii Talveti kui Liivi raamatutest, mis kohalikele lugejatele laenutamiseks kogus olemas.

“Liiv oli oma ajas veidi üksinda, sest noor põlvkond järgis Prantsuse sümbolismi, ja selle erandlikkuse hind oli, et ta elas äärmises vaesuses,” rääkis Talvet Eesti ühest märkimisväärsemast lüürikust. “Liiv haigestus 1893 vaimuhaigusesse, periooditi oli tal mõistus selge ja tema luuleparemik ongi kirjutatud sel ajal. Ta ei jäljendanud mingeid moode, oli matkimise ja kadakluse vastu.”

Tuleval aastal ilmuvas Talveti koostatud monograafias on 368 Liivi luuletust ja mõttekildu, igal neist juures esmaavaldamise või kirjutamise aasta, seega on kõnealune põhjalikem käsitlus, võrreldes varasema kahe kogumikuga (üks Friedebert Tuglase, teine Aarne Vinkeli koostatud).

Talvet luges Liivi luuletuste kõrval enda loomingut, värsse, mis seotud Mõisaküla, Kilingi-Nõmme, Tihemetsaga. Tema Mõisakülast pärit ema ja Jäärjast pärit isa ning vanavanemad puhkavad Saarde kalmistul, luules kajastub nendega seotud möödanik.

Allikukivi raamatukogu juhataja kinkis esinejale Saarde valda tutvustavad trükised ja käsitsi kootud labakindad, mille lõngad värviti Tihemetsa seenefestivali ajal seenetga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles