Sadakond pärnakat võib teenida pokkeriga üle 2000 euro kuus

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
21aastast Kristjanit ja 28aastast Hannest näeb sageli pokkerit mängimas Pärnus Vana turu kõrval asuvas baaris 2 Paari.
21aastast Kristjanit ja 28aastast Hannest näeb sageli pokkerit mängimas Pärnus Vana turu kõrval asuvas baaris 2 Paari. Foto: Ants Liigus

Eestis aktseptitud interneti pokkeritubades kohtab iga päev pea paarisadat tuhandet mängijat, kelle seast leiab väidetavalt vähemalt sadakond pärnakat, kes mänguga korralikku elatist teenivad.

Aeg-ajalt Pärnus Vana turu kõrval asuvas baaris 2 Paari pokkeriturniiridel osalev 25aastane Enri (noormees ei soovinud lehte oma täisnime) väitis Pärnu Postimehele, et ta teenib internetis pokkerit mängides iga kuu muretult üle Eesti keskmise palga. Sealjuures ei pea Enri end eriti töökaks, sest kulutab mängimisele aega märksa vähem kui enamik alla Eesti keskmist palka teenivatest inimestest tööle.

Kui tavaliselt kulutab Enri kuus mängimisele 60-120 tundi, siis oktoobris teenis ta enda sõnul kuupalga välja vaid 15 tunniga.

“See on puhas ja intensiivne mängimisele ning enda koolitamisele kuluv aeg,” seletas Enri. “Enesetäiendamine on pokkeris väga oluline. Iga kuu on vaja tegelda mängu analüüsi ja videote vaatamisega.”

Jättis pokkeri pärast kooli pooleli

Pokkeriga alustas Enri neli aastat tagasi ja sellest viimased 1,5 aastat on ta tegutsenud elukutselisena.

“Mul oli valida, kas keskenduda koolile või mängimisele,” seletas Enri. “Õppisin Tartu ülikooli Pärnu kolledži teisel kursusel ettevõtlust ja projektijuhtimist. Tol hetkel tundus kasumlikum jätta kool pooleli ja keskenduda mängimisele.”

Enri nendib, et teenib pokkeriga head raha, pealegi on mäng tema jaoks õpitud erialast huvitavam. “Näiteks üks mu kursavend lõpetas kolledži ja suundub tööle bensiinijaama,” tõi ta näite.

Enri kinnitusel on Eestis lubatud neli internetisaiti, millel saab raha peale pokkerit mängida. Teisipäeva õhtul, kui mees saite tutvustas, oli neisse sisse loginud ligi 200 000 mängijat.

Enri eelistab mängida internetis rahalaudades, mis erineb turniiripokkerist selle poolest, et rahalauas ei suurene sundpanused mängu alguses ja mängijaid on lauas märgatavalt vähem. Kui turniiril võib mängijate arv ulatuda mitme tuhandeni, siis rahalauas tuleb mängida maksimaalselt kuue vastasega.

“Interneti rahalauas on minu jaoks ikka märksa lihtsam mängida, sest mängimiseks saab kasutada abiprogramme, nagu Holden Manager ja Poker Tracker,” seletas Enri. “Turniirilauas tuleb aga palju meelde jätta ja see on juba kõvasti keerulisem.”

Eesti keskmisest palgast suuremat raha teenib Enri mängulaudades, kus algpanus ulatub 25 sendist dollarini. Alla selle ei tasuvat mäng ära, üle selle hakkavad kaotuse korral aga kulud märkimisväärselt suurenema. Siiski plaanib ta peagi teha järgmise sammu ja asuda mängima laudadesse, kus sissemaks ulatub kahe dollarini.

Samal ajal on turniiril võimalik võita märgatavalt suuremat raha. “Teenid näiteks 10eurose sissemaksuga 1500 eurot, kuid selleks tuleb alistada 600 vastast,” tõi Enri näite.

Eestlased on targad mängijad

Enri sõnade järgi ei ole teada, et eestlased oleksid pokkeriga massiliselt väga suuri summasid kaotanud. Pigem olevat see erand.

“Vastupidi: Eestis on hoopis hästi palju võitvaid mängijaid,” märkis Enri. “Ilmselt tuleb see sellest, et enamik mängijaid on nooremapoolsed, targad ja teenivad töö või õpingute kõrvalt lisaraha. Need, kes väikseid summasid kaotavad, võtavad pokkerit pigem meelelahutusena ja nende mängijate õllearve on reeglina suurem kui kaotatud raha.”

Pärnu turniiripokkeri klubi liikme Andrus Siimu hinnangul võib Pärnus tegutseda isegi kuni sadakond professionaalset pokkerimängijat, kes teenivad kuus 1000-2000 eurot. Peale selle kümmekond mängijat, kelle võidud küündivad kuus isegi 5000 euroni.

Pärnus Riia maanteel asuvas P&P klubis koos käival turniiripokkeri klubil on paarkümmend liiget. Klubi eesmärk on Pärnus turniiripokkerit arendada ja suuremaid turniire korraldada, et anda pärnakaile võimalus saada osa suurturniiride miljööst.

Nii toimuvad novembri teises pooles Pärnu spaa- ja konverentsihotellis Strand kahepäevased Pärnu turniiripokkeri klubi lahtised meistrivõistlused, millel on vastavalt turniirile sissemaks 110 või 50 eurot.

Igapäevaselt mängitakse Pärnus pokkeriturniire auhindadele vaid 2 Paaris. Pärnu Postimehele teadaolevalt saab suvepealinnas pokkerit mängida veel piljardiklubis Pool 8 ja ranna rajoonis asuvas söögikohas Poisi Eine.

Raha peale tohib pokkerit klubis mängida vaid siis, kui klubi tasub hasartmängumaksu. Maksumääraks on 1278.23 eurot ehk ligi 20 000 krooni ühe mängulaua kohta kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles