Valgustuspäeval lahatakse elektrit

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kunsti muuseumis toimuval valgustuspäeval saab vaadata videot „Tundmatu  lendobjekt Fortumi Pärnu koostootejaama ehitusel“.
Uue kunsti muuseumis toimuval valgustuspäeval saab vaadata videot „Tundmatu lendobjekt Fortumi Pärnu koostootejaama ehitusel“. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu uue kunsti muuseumis algavad füüsikaõpetajatele ja füüsikahuvilistele õppuritele mõeldud valgustuspäevad.

Sel suvel möödus 300 aastat Pärnus sündinud ühe maailma esimese elektrinähtuste uurija Georg Wilhelm Richmanni sünnist.

Richmanni mälestusele ja sooviga vaadata inimkonna energiatulevikku korraldavad Eesti Moritz Hermann Jacobi selts, Tallinna tehnikaülikooli elektriajamite ja jõuelektroonika instituut ning Pärnu uue kunsti muuseum valgustuspäeva.

Valgustuspäeval saab kuulata professor Endel Ristheina, kes teeb ülevaate  Richmanni eluteest ja uuringutest; professor Katrin Nyman-Metcalfi, kes tutvustab oma isa Einar Nymani pikseuuringuid Rootsis 1960. aastatel, ja professor Tõnu Lehtlat, kes tutvustab energeetika tulevikuvisioone.

Kavas on õpilastele ja õpetajatele mõeldud teoreetiline väitlus teemal „Kas Pärnu lahe äärde sobib tuuleelektri- või tuumajaam?“.

Näha saab Hillar Nuudi videot „Tundmatu lendobjekt Fortumi Pärnu koostootejaama ehitusel“ ja dokumentaalfilmi „Päikesetakso“ šveitsi leidurist Louis Palmerist, kes solaarpaneeliga varustatud autol sõitis ümber maakera.

Valgustuspäeva juhatavad Tallinna tehnikaülikooli dotsent Raivo Teemets ja uue kunsti muuseumi juhataja Mark Soosaar.

Osavõtt valgustuspäevast on tasuta, vaja on end eelnevalt kirja panna hiljemalt neljapäevaks, 3. novembriks aadressil muuseum@chaplin.ee või telefonil 443 0772. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles