Peeter Oja: Teeme ära!

, keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni jäätmete spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Oja.
Peeter Oja. Foto: PP

Viinakuu Pärnu Postimehe (15.10 ”Eakaid majaomanikke vihastab igakuine prügivedu”, 26.10 ”Prügimajandus, äri ja võim Pärnu linnas”) andmetel ajab Pärnu eakaid vihale majaomanikke igakuine prügivedu.

Kas põhjus on 1. novembrist 2011 kohustusliku miinimumina 50-liitrine prügikott, mille tühjendus maksab 69 või 87 senti kuus? Kui majas on kaks eakat inimest, teeb see inimese kohta viis kuni seitse krooni kuus! See on selgelt mugav ja pigem odav kui kallis. Eakas eramuomanik ja eakas kortermaja elanik ei tooda eri hulka prügi.

Miks vanaviisi edasi ei saa

Ilmselt vajab selgitust, miks on selline sundliitmine vajalik ja sellise kohustuseta ei ole võimalik edasi minna.

Tegin lihtsa testi, kus valisin kolm suvalist tänavat Pärnu suurematest eramupiirkondadest (Raeküla, Rääma, Vana-Pärnu), selgitasin seal asuvad kinnistud, tänava inimeste arvu ja jäätmevedajate andmed prügiveoga liitunud eramute kohta.

Tuleb kahjuks tõdeda, et see pilt on kurvem, et mitte öelda masendavam, kui oskasin arvata. Jäätmeveo teenust kasutab ainult umbes 50 protsenti majaomanikest. Kokku elab nendel tänavatel 206 inimest, seega saab faktina väita, et ligemale 100 inimese prügi kaob kuhugi. Tehes üldistuse, et Pärnus on ligi 4000 eramut umbes 8000 elanikuga, tekib kuus Pärnus ligikaudu 40 tonni prügi, mille käitluse üle puudub kontroll! Palju variante ei ole, eks ta loodus- ja naabritevaenulikult ahju ja metsa alla lähe. Siit edasi ongi ainulahendus sundliitumine.

Maffia ei puutu asjasse

Täiesti arusaamatu, miks kasutatakse jäätmeveoliitumise kohustusega seoses mõisteid ”prügimaffia”, ”röövkapitalism”, ”monopol”. Ei Ansip ega Kivimägi ole maffiapealik ega röövkapitalist, samuti pole seda veoteenust pakkuvad ettevõtted. Vesi, kanalisatsioon, elekter, televisioon, internet – see kõik on tänapäeva olme, milleta me oma elu ette ei kujuta. Samasse ritta peab kuuluma prügiveoleping.

Kui maffia teemat arendada, kas Pärnu eakate arvates on Eesti suurim maffiapealik Sandor Liive ja kohaliku tähtsusega maffiapealik Garri Suuk? Ei ole kuulda, et keegi elektri- või veevarustusteenusest vabatahtlikult loobuks. Millegipärast peaks prügiveolepingu sõlmimine olema vabatahtlik. Siinkohal tahakski öelda, et kui 50-liitrine jäätmekott ei saa iga kuu ääreni täis, ei tasu vihastada ega paanitseda, et sunnitakse prügi tekitama. Arvestage, et see kulu läheb puhtama looduse arvele.

Selgitan nüüd monopoolsust. Monopoolne õigus tekib linnavalitsuse avaliku konkursi kaudu, see õigus kehtib piiratud aja. Pärnus selle konkursiga kaks aastat, seaduse järgi maksimaalselt viis aastat. Nimetame seda siis monopoolseks, aga selge eelis, võrreldes vabaturuga, on fikseeritud ja madalam hind.

Nõustun, et praeguse konkursiga tuleb kodanikel jälgida konteinerite rendi- ja muid eriteenuste hindu, aga neid saab vältida, vähendada.

Järgmisel konkursil on linnavalitsusel võimalus parandada tingimusi, uutel firmadel osaleda ja võita ning kõik on hästi. Mingit karjuvat ebaõiglust või ülekohut ei sünni. Lugege numbreid, kus tõestan, et vabatahtlik pseudodemokraatia “tahan, liitun, tahan, ei liitu” on umbtee.

Tasuta prügivedu

Tuletan meelde, et Pärnu on üritanud kaks korda aastas linna heakorrastada, luues võimaluse prügi tasuta ära anda.

On alles fotomeenutused nendest kohutavatest prügihunnikutest Raekülas, Vana-Pärnus – piirkondades, kus uudiste põhjal jäätmeid ei teki. Kas me ikka täidame kõiki nõudeid ja oleme nii hoolikad kompostijad, kui Pärnu Postimeest lugenuna arvata võiks.

Ei taha kärajatega väga pikka vaidlusse laskuda, aga usun, et aiapidajad on minuga nõus, kui väidan, et sügisestest puulehtedest kevadel ikka komposti ei saa. Usun, et koduaias tekib meil haljastusjäätmeid rohkem, kui suudame kompostida ja ära kasutada. Praegu tekkinud võimalus lehed biolaguneva koti hinnaga, veokuluta sisuliselt tasuta ära anda on kindlasti mugavus ja pigem odav kui kallis.

Loodan, et oma hoiakut muudab ka Pärnu Postimees, kuna lehelugu sõnumiga “Eakad, olge rahulikud, teie õiguste eest võideldakse, vaidega prügiveolepingu sõlmimise ebaseaduslikkuse kohta on pöördutud õiguskantsleri poole” on eksitav.

Ajakirjanikud kui eelduslikult võimu ja vaimu eliidi esindajad võiksid teemasse süveneda ja teada, et õiguskantsler, kõik kohtuinstantsid on teema lõpetatuks lugenud.

Pärnu mured liitumise kohustuse, tühiarvete, ühepoolselt allkirjastatud lepingute pärast, väidetav monopoolsuse tekitamine ja põhiseaduse rikkumised, ”maffialikud seadused” on tunnistatud avalikes huvides tegutsemiseks. Kellegi põhiõigusi ei rikuta.

Võib nõustuda, et sellise ühe vitsaga löömise puhul maksab keegi rohkem, kui tegelik olukord nõuaks, aga seisus, kus 50 protsenti elanikest prügiveo teenust ei kasuta, pole muid lahendusi. Loodan, et aeg, kui pool Pärnu eramuist pole liitunud prügiveoga, on otsa saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles