Fotonäitus kangetest Kihnu naistest jõudis riigikokku

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra fotograaf Anne Helene Gjelstad oma Kihnu ainelise fotonäituse avamisel.
Norra fotograaf Anne Helene Gjelstad oma Kihnu ainelise fotonäituse avamisel. Foto: Maria Laatspera

Riigikogus on täna traditsiooniline Kihnu kultuuri päev ja riigikogu esimees Ene Ergma ning Norra suursaadik Eestis Lise Kleven Grevstad avasid sel puhul Norra fotograafi Anne Helene Gjelstadi Kihnu-ainelise fotonäituse "Suur süda - tugevad käed".

Fotodel on jäädvustatud Kihnu ja Manija auväärsesse ikka jõudnud naiste elu ja rikkalik kultuuripärand. „Piltidel on näha ainult Kihnu naisi ja usun, et just naised on need, kes sellel väikesel saarel ajalugu teevad ning kes seda erilist traditsiooni hoiavad. Loodan, et tänastel Kihnu tüdrukutel on visadust seda kultuurilugu jätkata, et ka 50 aasta pärast saaksid tulevased riigikogu liikmed osa sellest erilisest maailmast, mis siin riigikogus välja pandud fotodel täna näha on,“ rääkis Ergma.

Norra suursaadiku Lise Kleven Grevstadi ütlust mööda on ta oma aastase Eestis viibimise jooksul märganud, et eestlased ja norralased mõtlevad ja tegutsevad paljuski sarnaselt, mis on hea alus suurepäraseks koostööks. Suursaadiku sõnul leiavad nii Eesti kui Norra poliitikud, riigiametnikud, aga ka ärimehed ruttu ühise keele ja üksteisemõistmise.

„Anne Helene Gjelstad on aga Eestis saavutanud hoopis kõrgema usaldustaseme. Temale on avanenud maailm, mida väga vähestel õnnestub näha,“ ütles Grevstad.

Fotograaf ise lisas, et Kihnu teema on olnud tema südameprojekt. Ta tänas kõiki, kes talle oma südame ja uksed selle projekti elluviimiseks on avanud. Viimasel kolmel aastal jäädvustatud fotonäitus on hingeminev ja värvikas lähivaade Kihnu ja Manija eakatest naistest, kes traditsioone au sees hoides kannavad vanade kommete kohaselt endiselt rahvarõivaid ja annavad järeltulevatele põlvedele edasi oma käsitööoskusi.

Kihnu vallavanem Ingvar Saare tänas riigikogu rikastava koostöö eest, öeldes, et kihnlased loodavad selle koostöö jätkumisele, et Kihnu elus kultuur ei kaoks.

Kihnu muuseumi juhataja Maie Aav kutsus kõiki uudistama Kihnu-teemaliste trükiste väljapanekut parlamendi lugemissaalis.

Kihnu päeva meeleolu loomisele aitasid kaasa Kihnu naiste pillimäng ja tants.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles