Treeneri kommentaar: kuidas vabaneda liigsest kaalust

, treener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaana Junson, treener.
Jaana Junson, treener. Foto: Urmas Luik

Tavaliselt lisanduvad liigsed kilod tasapisi. Kui olete juurde võtnud paar kilogrammi, ei ole keeruline end uuesti vormi saada.

Kui aga tegu suurema ülekaaluga, tuleks kaalu langetada samm-sammult oma seniseid toitumis- ja liikumisharjumusi muutes.

Ülemäärastest kilodest vabanemiseks peab keha kulutama rohkem energiat, kui ta toiduga juurde saab.

Üks võimalusi on tõsta oma kehalist aktiivsust ja hakata rohkem energiat kulutama. Teine oluline tegur on tervislik toitumine, mis peaks tagama kehale küll olulised toitained, samal ajal jääma kaloraažilt pisut alla kulutusele. Mõlemad abinõud koos annavadki parima tulemuse.

Sageli kaasnevad ülekaaluga terviseriskid, nagu kõrge vererõhk, selja- ja liigeseprobleemid, südame-veresoonkonnaga seotud hädad ning diabeet. Treeninguid alustades soovitan teha esmalt koormustesti ja konsulteerida asjatundjatega, et hoogsalt treenima asudes kasu asemel hoopis kahju ei tekiks.

Algajale treenijale on hea abimees pulsikell, mis pulssi jälgides aitab hoida treeningkoormuse õige ja vältida ülepingutust. Ka on pulsikellad nii targad, et arvutavad välja treeningul kulutatud kalorite hulga.

Millest siis alustada? Loomulikult liikumisest!

Tuleks leida endale sobiv liikumisviis. Suurema ülekaalu korral on hea alustada vees liikumisest. Nii ujumine, vesivõimlemine, vesijooks kui veekeskkonna ringtreening koormavad liigeseid vähem, samal ajal saab vees liigutusi tehes mõnusa koormuse.

Kehakaalu alandamiseks sobivad samuti treeningud jõusaalis, kus tuleks trenni teha pigem kergemate raskuste ja pikema seeriaga. Mida paremas vormis on lihased, seda rohkem suudavad nad treeningul energiat põletada. Veel sobivad kaalu alandamiseks rattasõit, kepikõnd, harilik tempokas kõnd, talvel suusatamine. Valikuid jagub, oluline on liikuda.

Soovituslik liikumiskordade arv võiks esialgu olla kolm korda nädalas, alustades 20–30 minutist korraga. Treenituse paranedes võiks tõsta kordade arvu nelja–viieni nädalas ja arenedes pikendada treeningute kestust. Kui sellist liikumist toetab tervislik ja läbimõeldud toitumine, on tulemused silmaga nähtavad.

Kõige tähtsam on olla oma tegemistes järjepidev, seada endale kindlad sihid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles