Kohus mõistis maksupetturid süüdi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maakohus.
Pärnu maakohus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu maakohus mõistis täna süüdi maksuametile valeandmeid esitanud firma ja viis füüsilist isikut, kelle tegevuse tulemusena jäi riigile laekumata kokku üle viie miljoni krooni käibemaksu.

Kohus mõistis süüdi maksukuriteo toimepanemises Arlet Martinsoni kui täideviija ning Ülle Saare, Hillar Taltsi, Raavo Raadiku ja Ülo Tammekännu kaasaaitajatena, vahendas Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu.

OÜ Visoreki (aastast 2010 ärinimega OÜ Atromak) tegevdirektor Arlet Martinson esitas maksuametile tahtlikult valeandmeid firma 2005. aasta aprillist kuni 2006. aasta maini koostatud käibedeklaratsioonides, kasutades selleks OÜ Äpendorni ja OÜ Fenser Halduse nimelt koostatud reaalseid majandustehinguid mittekajastavaid arveid või arvestades käibemaksu ilma nõuetele vastavate arveteta.

Sellise tegevuse tulemusena jättis OÜ Visorek Eesti Vabariigile maksmata käibemaksu summas 2 600 626 krooni.

Samuti aitas Martinson 2005. ja 2006. aastal kaasa OÜ Estera Baltic juhatuse liikme Alar Jaansoni poolt maksuametile valeandmete esitamisele, vahendades selleks OÜ Äpendorni nimelt firma raamatupidamist korraldava Hillar Taltsi koostatud ja juhatuse liikme Raavo Raadiku allkirjastatud fiktiivseid arveid, mille tulemusena jättis OÜ Estera Baltic Eesti Vabariigile maksmata käibemaksu summas 2 030 179,61 krooni.

Samuti andis Martinson korraldusi nii Raadikule kui Taltsile OÜ Äpendorni ja OÜ Teboil Balticu kontodele laekunud summade välja võtmiseks ning tema juurde toimetamiseks. Vahendusteenuse eest sai Martinson kriminaaltulu 676 846 krooni ja Raadik 193 385 krooni.

Samas kriminaalasjas olid kohtu all OÜ Visoreki pearaamatupidaja Ülle Saar ja OÜ Teboil Balticu juhatuse liige Ülo Tammekänd.

Algselt anti kohtu alla veel OÜ Estera Baltic ja selle juhatuse liige Alar Jaanson ning OÜ Fenser Halduse juhatuse liige Egles Selge, kuid nende osas on kriminaalmenetlus lõpetatud juba varem kohtumenetluse kestel kriminaalmenetluse seadustiku § 202 alusel.

Kohus tegi kindlaks, et dokumendid ja raamatupidamises kajastatud tehingud ettevõtete vahel OÜ Äpendorn ja OÜ Estera Baltic, OÜ Äpendorn ja OÜ Visorek ning OÜ Fenser Halduse ja OÜ Visorek on sellised, kus müüakse kas olematut kaupa või teenust ja kuigi ostja müüjale nagu tasuks, ei ole reaalset majandustehingut aset leidnud. Kuivõrd juriidiline isik ei saanud tegutseda ilma füüsiliste isikuteta, mõistis kohus süüdi maksukuriteo toimepanemises Arlet Martinsoni kui täideviija ning Ülle Saare, Hillar Taltsi, Raavo Raadiku ja Ülo Tammekännu kaasaaitajatena.

Kohus karistas Arlet Martinsoni üheaastase vangistusega, millest on eelvangistuses ära kantud 24 päeva, Atromak OÜd rahalise karistusega 20 000 eurot ning Ülle Saart, Hillar Taltsi, Raavo Raadikut ja Ülo Tammekändu üheaastase vangistusega tingimisi 18kuulise katseajaga.

Arlet Martinsonilt ja Raavo Raadikult mõisteti välja kriminaaltulu vastavalt 39 813 eurot ja 18 468 eurot. Eesti Vabariigi kasuks mõisteti välja tsiviilhagi Martinsonilt, Taltsilt, Raadikult ja Tammekännult solidaarselt 180 692 eurot ning Martinsonilt, Saarelt, Taltsilt, Raadikult ja Tammekännult solidaarselt 171 573 eurot. Samuti mõisteti süüdimõistetutelt välja sundraha, koopiate tegemise kulu ning tasu riigi õigusabi eest.

Tänase otsuse vaidlustamise soovist tuleb menetlusosalistel kohtule teatada seitsme päeva jooksul. Kui selline teade tuleb, on põhistatud otsus kättesaadav 30. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles