Kaunis kodu innustab naabreidki ilu looma

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Papli 23 kesklinna piirkonnas.
Papli 23 kesklinna piirkonnas. Foto: Ants Liigus

Eile anti Pärnu raekojas üle konkursi „Kaunis kodu“ preemiad: autasustati nelja väikeelamu peremehi, kahte korterelamut ja ühte teenindusettevõtet.

„Hindamisel torkas silma noor ja värske haljastus kinnistutel, see annab meile loodetavasti ka järgnevateks aastateks tööd hindamisel,” tõi Pärnu linnaaednik Kristiina Kupper esile sel aastal hindamiskomisjonile iseäranis silmajäänu. „Ühe eriti meeldiva näitena toon välja Tallinna maantee 65 korruselamu tagahoovi, mida majast mööda sõites ei oskagi vaadata. Tegemist on väga kena tagaõuega, mida kortermajade puhul Pärnus ei ole väga palju.”

Rääma linnaosast tänavuse kauni kodu preemia pälvinud Madara 12 perenaine Liivi Vuks nentis, et kui pidevalt maja ja hoovi eest hoolitseda, ei ole see üldse konti murdev ettevõtmine.

„Kui vaatad, et kusagil on midagi vaja teha, ja selle kohe ära teed, pole ajakulu heakorratööle suur,” märkis kauni kodu omanik.

Küll on kohe märgata, kui innustavalt mõjub hoolitsetud majaümbrus üleaedsetele.

„Meie tegime siin tänavas esimesena ja siis hakkasid toimetama needki, kes enne ütlesid, et nemad ei tee midagi,” tõdes Vuks. „Keegi ei taha ju naabrist kehvem olla.”

Anne Kaldvee, üks kesklinna heakorrastatuma väikeelamu omanikest, ütles, et Papli 23 asub sellises piirkonnas, kus hoone ja selle ümbrus e eest hoolitsemine on enesestmõistetav. „See on selline piirkond, kus kõik hoolivad oma kodust,” nentis ta.

Oma nüüd mõnusaks hobiks kujunenud aiast rääkides sõnas Kaldvee, et hakatuse sai kõik õppinud iluaedniku nõuannetest, mille järgi taimed soetati ja kasvama pandi.

Analoogne soovitus oli Kaldveel neilegi, kellel kaunis kodu alles meeles mõlgub. „Tuleb läbi mõelda, millist lõpptulemust tahetakse, niisama kevadel turule minna ja taimi osta ei ole kõige mõttekam,” soovitas ta. „Peaks mõtlema siiski viie aasta perspektiivis, kuidas aed siis välja näeb.”

Kaunis Kodu 2011 pärnus

Eramud:
kesklinnas Papli 23 (omanikud Anne Kaldvee, Kadri Kaldvee, Andres Kaldvee)
Räämal Madara 12 (Valdur Vuks)
Vana-Pärnus Põllu 9 (Jaana Uustamm)
Raekülas Viru 5a (Sigrit Landing, Jane Riidamets, Maimu Suviste)

Korterelamud:
kesklinnas Papiniidu 25
Ülejõel ja Vana-Pärnus Tallinna maantee 65

Teenindusettevõtted
Papiniidu 8/10 (Kaubamajakas)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles