Juhtkiri: Lendurite vaba lend

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kuigi pikaks ajaks vangi mõistetud, vabastati Eesti ja Vene kodakondsetest kaks lendurit otse kohtusaalis ja nende vaba lend Tadžikistanist kodumaale võis alata.

Märtsist saadik arenenud lennuintsident on paljus jäänud ebaselgeks. Kaks uuemapoolset, Afganistanis humanitaarlende tegevat AN-72 lennukit tegid varakevadel sunnitud maandumise Tadžikistanis.

Igakülgse abi asemel lubati meeskondadel küll lahkuda, kuid piloodid tehti süüdlasteks ebaseaduslikus piiriületamises ja lennureeglite rikkumises. Mõlemale mõisteti ebaharilikult ulatuslik vanglakaristus.

Praegu võib oletada, et üsna seadusetuse piiril elavas riigis hakkasid kellelegi silma heas korras lennukid ja neile käpa peale panemiseks kogu jama korraldati.

Omaette küsimus on, kas kõik lahenenuks nii kiiresti ja hästi, kui tegemist olnuks vaid Eesti kodanikuga.

Euroopa Liidu riigina poleks Eestil olnud palju mooduseid oma kodaniku eest seista. Mis diplomaatiliselt võimalik, see tehtigi, kaasa arvatud välisministri konsultatsioonid oma Tadžiki kolleegiga ja Eesti diplomaadi lähetamine Tadžikistani.

Tadžikid tegid aga algusest peale valearvestuse, ajades vihale Moskva.

Kohtuotsuse jõustumisel lendasid Venemaalt kohe karmid ähvardused. Moskvas teatakse, et riigis, mille piire valvavad Vene piirivalvurid, mõistetakse kõige paremini rusikakeelt. See mõjus.

Nagu Venemaal Tadžiki külalistööliste püüdmine ja väljasaatminegi. Moskva linnavõim teatas veel eile, et ebaseaduslikult linnas olevate tadžikkide küüditamine jätkub. Nii et kokkuvõttes peab seekord Venemaad tänama, meie käed oma kodaniku aitamisel jäänuks lühikeseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles