Kivimägi on valmis Lottemaad päästma

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi kavatseb Lottemaa investeeringu päästmiseks osta teemapargi juurdepääsutee alust maad, seni on Lottemaa ehitamine tee rajamise taha takerdunud.

Veebruaris otsustas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) toetada Pärnu lähedale rajatava Lottemaa teemapargi ehitamist 3,18 miljoni euroga, mis tuleb Euroopa regionaalarengu fondist. Otsus tehti e-projekti alusel.

Projekteerima hakates selgus, et praegune Reiuranna tee ristmik jääb Via Balticalt mahasõidule kitsaks. Sihtasutus Leiutajateküla oli küll omandanud Kaitseliidult endise Nõukogude raketibaasi hoonestusõiguse, kuid tee sinna ja Via Baltica ristmik on vaja välja ehitada.

Maanteeamet lubas, et tema teeb tee valmis, kuid eraomanikelt tee laiendamiseks maad osta võiks keegi teine. Tahkuranna vald on valmis tee mõõdistustööd enda kanda võtma, kuid teemaa ostmine käib talle üle jõu. Peale selle tuleb vallal ja Lottemaa arendajatel leida lahendus parkla ja Lottemaa vahelise tee probleemidele ja pikas perspektiivis Lottemaa reoveekanalisatsioonile.

Vallavanem Karel Tölbi sõnutsi on tee ehitamiseks kaks võimalust: osta olemasoleva tee kõrvalt ühelt poolt ligi 1300 ja teiselt poolt umbes 120 ruutmeetrit maad või võtta parklanurgast siht suurele teele. Viimasena mainitud variant eeldaks 2200–2500 ruutmeetri omandamist.

Volikogu liikmetele jagatud infolehel tõdeb Pärnu linnavalitsus, et maaomanikud küsivad oma vara eest turuhinda oluliselt ületavat hinda, kuid sundvõõrandamiseks pole enam aega. Kuna maa ostmata jätmise tõttu võib kaotada nii Pärnule kui kogu maakonnale tähtsa investeeringu, kaalub linnavalitsus Tahkuranna vallas maa ostmist.

Nii Kivimägi kui Tölp ütlesid, et otsus, kellelt maad osta, on veel langetamata. Selleks, et linnavalitsusel oleks läbirääkimiste ruumi, jätab Pärnu Postimees avaldamata summa, millega linn on maaostu kavandades arvestanud.

Kui esialgu lootis Sihtasutus Leiutajateküla teemapargi valmis saada järgmise aasta kevadeks, siis juurdesõidutee tarvis maa ostmine ja selle väljaehitamine lükkavad Lottemaa valmimist edasi. “Tehakse nii kiiresti kui võimalik, kuid järgmine aasta muutub järjest ebatõenäolisemaks,” nentis Tölp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles