Norra energiakompanii Buskerudist huvitub Pärnumaale tuulepargi rajamisest

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maavanem Andres Metsoja tutvustas Vardari esindajale Tor Ottar Karlsenile võimalikku tuulepargi kohta Lavassaare turbamaardlas.
Pärnu maavanem Andres Metsoja tutvustas Vardari esindajale Tor Ottar Karlsenile võimalikku tuulepargi kohta Lavassaare turbamaardlas. Foto: Ants Liigus

Norra energiakompanii AS Vardar ja arendusteks Baltimaades loodud AS Vardar Euruse esindaja Tor Ottar Karlsen kinnitas, et on huvitatud Pärnumaale tuulepargi rajamisest.

Pärnu maavalitsuse arengutöötajad eesotsas maavanem Andres Metsojaga ja neljas Lääne-Eesti maakonnas tuuleenergeetika teemaplaneeringut koostada aitav Kuido Kartau OÜ Hendrikson & Ko-st tutvustasid neljapäeval Karlsenile kohti, kuhu oleks võimalik Pärnumaal tuulepark rajada.

Kuna teine energiahiid AS Eesti Energia on silma peale visanud Tootsi lähedal turbamaardla massiivile, mindi üheskoos vaatama Lavassaare turbamaardlat ja sealseid kasutatud välju.

Need on kaks suuremat ala, mis on välja otsitud maakondliku teemaplaneeringu käigus põhjendusega, et kuna tegemist on tootmisalaga, ei tohiks seal tulla looduskaitselisi takistusi ja elanikudki peaksid jääma tuulikutest küllalt kaugele.

Lavassaare turbamaardlas maakondliku teemaplaneeringuga välja pakutud ala laiub enam kui 3000 hektaril Halinga, Sauga ja Audru vallas.

Maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Heiki Mägi tõdes, et Vardar on Eesti Energia kõrval suurim investor Eestis. Tegemist on Buskerudi maakonna administratsioonile ja omavalitsustele kuuluva ettevõttega ning Pärnu ja Buskerudi maakonna vahel on sõprussidemed toiminud paarkümmend aastat.

Karlsengi on Pärnumaaga hästi tuttav, kuna ta oli üle-eelmine Buskerudi maavolikogu esimees.

Kui ka pärast oludega tutvumist ettevõte siia tuulepargi rajamise vastu huvi tunneb, oleks järgmine samm algatada kohapeal detailsem planeering ja uuringud.

Lavassaare maardlas turvast kaevandava AS Tootsi Turba ressursijuht Tiit Saarmets kinnitas kohtumisel, et peab ettevõtete koostööd igal juhul võimalikuks.

Metsoja sõnas, et maavalitsuse seisukoht on selge: me ei vaja pisikesi parke, pigem olgu maakonnas paar–kolm suuremat parki kümne või enama tuulikuga, sest see paistab parima lahendusena nii loodusele kui inimestele.

Karlseni sõnutsi ei saa veel rääkida tuulepargi konkreetsest suurusest, kuna see sõltub paljudest asjaoludest, kuid mõttes on võimsus 20–40 megavatti.

Karlsen lausus, et esimest korda sai Pärnu maakonna kontekstis tuulepargi rajamise võimalustest juttu tehtud juba 2001. aastal ning neid võimalusi ka otsiti, kuid toona osutus see liiga keeruliseks, kuna ei leitud sobivat kohta. Esimene tuulepark rajati mõni aasta hiljem Pakrile.

Vardar

* AS Vardar on Norra munitsipaalettevõte, mis investeerib pikaajalistesse taastuvenergeetika ja kinnisvaraprojektidesse.

* Baltikumi ja Loode-Venemaa investeeringute tarvis 2004. aastal loodud AS Vardar Euruse omanikud on 90 protsendiga Vardar ja kümne protsendiga Põhjamaade keskkonnainvesteeringute fond (NEFCO ehk Nordic Environmental Finance Corporation).

* Ettevõttest on kujunenud suurimaid taastuvenergia tootjaid Eestis ja käigus on mitu projekti Leedus.

* Vardar Eurus on 25 protsendiga osanik OÜ Nelja Energias, mille hallata on Eestis Esivere, Pakri, Tooma, Viru-Nigula ja kolm Virtsu tuuleparki ning Sudenai ja Mockiai tuulepark Leedus koguvõimsusega 116,4 megavatti.

* Tuuleparkide omanikud on AS Vardar Eurus ja AS Freenergy. Freenergy aktsionärid on 33 protsendiga Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank (EBRD) ja 67 protsendiga Eesti erainvestorid.

* Arendamisel või rajamisel on Tooma teine, Paldiski, Aseri ja Kunda tuulepark Eestis, kolm tuuleparki Leedus ja üks Lätis koguvõimsusega 268,4 megavatti.

* Võimsaimat tuuleparki plaanib Nelja Energia Hiiumaa lähedale merre ja selle koguvõimsus oleks 700 megavatti.

Andmed: Vardar, Tor Ottar Karlsen

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles