Elu vallas on odavam ja inimlikum

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paikuse põhikool on linnakoolide ahvatlusele vastu suutnud panna.
Paikuse põhikool on linnakoolide ahvatlusele vastu suutnud panna. Foto: Urmas Luik

Kui Pärnu linn üritab maksumaksjaid meelitada järgmisest aastast tõusva sünnitoetuse, lasteaiakohtade ja kingitustega, siis ümberkaudsed vallad peavad enda eelisteks väiksemaid lasteaiakulusid, lumelükkamist ja eri toetusi.

“Vallamajas on lihtsam asju ajada. Sind tuntakse ega saadeta minema, kui pass on koju ununenud,” lausus Paikuse vallas elav Tõnu.

Tõnu lapsed on suured ja ta käib Pärnus tööl bussiga. Autojuhte võiks linna kasuks otsustama panna poole odavam kolme kuu parkimispilet, kuid enamasti kirjutavad ümberkaudsete valdade elanikud end fiktiivselt linna sisse laste pärast.

Linnakoolid ahvatlevad

“Minu naabritest on linna sisse kirjutatud julgelt pool,” rääkis Audru valla elanik Riina. “Osa lasteaiakohtade pärast, kuid enamik tahab lapsi linna kooli panna. Ise mõtlen, et kui vald paneb koolibussi liikuma Papsaarde, siis läheb laps Audru kooli, muidu kirjutame ta linna sisse.”

Audru vallavanem Siim Suursild tõdes, et vallas on lasteaias käimine odavam ja lasteaedade kvaliteet parem. “Papsaare ja Lindi on uued, Jõõpret hakkame järgmisel aastal ehitama,” ütles ta.

Suursild oli päri, et Audru kooli maine võiks olla parem ja ta asub natuke halvas kohas, samal ajal läks Audru vallast sügisel linna esimesse klassi vaid üheksa last. “Kui laps huvikooli pärast linna sisse kirjutatakse, kaob sõidusoodustus ära,” soovitas ta lapsevanematel sissekirjutuse muutmist põhjalikult kaaluda.

Mis puutub Papsaare koolibussi, siis pole vald veel otsustanud, kas eelistada Papsaare elanikke või kaugemal elavaid vallaelanikke. “Kõige rohkem teeb muret see, et linn võtab viiendast klassist. Siis hakkab see pump tööle,” sõnas Suursild.

Paikuse vallas Silla külas elav Tiina on Paikuse põhikooliga väga rahul. “Võib-olla konkureeriks tütar Sütevaka viiendasse klassi. Mitte mujale,” lausus ta. Bussiühendus Silla küla ja kooli vahel on hea, vald kompenseerib lapse ühe huvikooli kulu.

Paikuse vallavalitsuse teabespetsialist Liilia Varik ütles, et sügisel võeti Paikuse põhikooli juba kolm paralleeli. “Pigem tunglevad Sindi lapsed Paikuse põhikooli kui Paikuse lapsed linna,” rääkis ta.

Varik tõdes, et kui lasteaias ongi väike järjekord, on vald nõus maksma kinni lasteaiakoha linnas. Eelistatakse oma valla lasteaedu - Paikuse lasteaias kulub koos toidurahaga umbes 800, Seljametsas koguni 500 krooni kuus, mitte üle 1000 nagu Pärnus.

Valik sõltub elukohast

Tahkuranna vallavanem Karel Tölp ütles, et kõige rohkem on Pärnu poole kaldu Reiu küla. Vald on koos Paikuse valla ja Pärnu linnaga kaalunud, kuhu ehitada selle piirkonna uus lasteaed, kuid seni veel otsust pole.

Uulu põhikoolil on linnakoolidega raske konkureerida, ehkki Reiu külast saab ühissõidukiga ka Uulu. “Viiakse ikka linna. Lapsevanemad on nagunii linnas tööl,” tõdes Tölp. Tema hinnangul sõltuvad inimeste valikud elukohast, mitte soodustustest. “Meie sünnitoetus on suurem, lasteaia kohamaks väiksem,” loetles ta.

Selleks, et valdades elavad inimesed end valda registreeriks, on Eesti omavalitsused hakanud siduma talvist lumelükkamist sissekirjutusega. Paikuse vald nõuab juba aastaid erateede lahtilükkamiseks sissekirjutust ja igal aastal avaldust.

Audru ja Tahkuranna vald vaatavad rohkem seda, kas inimene elab talvel maal. “Lükkame lahti kõik, kus inimene sees elab. Liikuda peab saama ja kiirabil peab olema võimalus tulla,” ütles Tölp.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo andmetel on pärast 7. novembrit Pärnusse registreerinud 165 inimest mujalt omavalitsustest ja välisriikidest. Küsimustele, kui palju meelitas linn ära maksumaksjaid naabervaldadest ning kui suur osa neist on ammu Pärnus elavad lõunaeestlased ja soomlased, saab vastuse alles pärast põhjalikumat analüüsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles