Juhtkiri: Reostajate terror

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Alles see oli, kui Pärnu Postimees kirjutas, et Pärnumaale Sauga valda eramaale oli viidud suures koguses remondijääke, mööblit, vanu telereid ja mida kõike veel. Mõelgem nüüd sellele, kuidas üks kodanik, muidu ilmselt kena ja tubli, laadis veokile suures koguses prügi, nägi vaeva, võib-olla võttis sõbrad või lapsedki appi, sõitis maakonnas ringi, otsides kohta, kuhu laadung maha panna, leidiski vaikse metsatee ja laotas oma prahi sinna laiali. Päris hulk tööd ja bensiinikulu.

Eile saatis Pärnu Postimehe lugeja ajalehele järgmise õõvastava foto sellest, kuidas järjekordne kodanik, ilmselt pärnakas, metsa alla omanimelise prügimäe lõi. Raeküla metsa valgustatud terviseraja äärde on visatud nii madratseid, autoistmete polstreid kui muud prügi.

Kuidas see kodanik prügi metsa alla toimetas, ei erine ilmselt kuigivõrd esimesest näitest. Mõlemal juhul on meie oma maakonna inimesed, naabrid näidanud end tegelastena, kes ei hooli loodusest, kodukandist ega kaasinimestest. Mitte millegagi, ei rahapuuduse, korraldatud jäätmeveo ega valitsuse poliitikaga ei anna sellist käitumist õigustada.

Nii Sauga kui Raeküla juhtum on need, mis viimasel ajal meediasse jõudnud, aga kui palju võib ebaseaduslikke prügilaid veel olla, ei kujuta ettegi. Nagu näitasid 2008. aasta “Teeme ära!” prügikoristustalgud, leidub omaalgatuslikke prügilaid Pärnumaalgi väga palju. Kõigi nende likvideerimiseks peaks üldrahvalik koristusaktsioon vältama päeva asemel vähemalt kuu. Samal ajal: mida tunnevad hoolivad kodanikud, kui järgmisel päeval läheb kaasmaalane koristatud platsile ja viskab oma prahi sinna?

Pärnu Postimees kutsub üles nulltolerantsile looduse ja linnaruumi reostajate suhtes. Andke meie kodumaakonda terroriseerivatest reostajatest teada keskkonnainspektsiooni lühinumbril 1313 või e-kirjaga 1313@rescue.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles