Pahandusteta prügiveo alus on õige konteiner

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragn-Sellsi Lääne regiooni juht Jüri Meeksa ei mängi niisama lusti, vaid näitlikustab, kuidas prügiveoauto haaratsite otsa sobib üksnes õige konteiner.
Ragn-Sellsi Lääne regiooni juht Jüri Meeksa ei mängi niisama lusti, vaid näitlikustab, kuidas prügiveoauto haaratsite otsa sobib üksnes õige konteiner. Foto: Urmas Luik

Mõndagi linlast on pahandanud, et Pärnu prügiveohanke võitnud AS Ragn-Sells on jätnud nende konteineri juba mitu korda tühjendamata.

Pärnu Postimehele vastavasisulise kurtmise saatnud pärnakas tõdes, et ehkki ta on juhtunu kohta Ragn-Sellsiltki aru pärinud, pole ta 7. novembril hakatuse saanud tegematajätmise suhtes lõpuni selgust saanud.

„Helistasime ja öeldi, et on mingi probleem ja saadetakse meilile pilt ja selgitus, miks ei saa tühjendada,” kirjutas Kristiina toimetusele.

Tööohutus keelab

Kuigi juhtunut selgitavat pilti ega kirja polnud kurtja meiliboksi vähemalt üleeilseni laekunud, sai ta prügiveofirmaga telefonitsi suheldes targemaks.

„Öeldi, et prügikast ei sobi. Ometi on see kolm aastat sobinud!” imestas Kristiina. „Selle väite peale öeldi, et ju siis inimene on teinud tööd, mida ei pea tegema.”

Kristiinal tekkis küsimus: kas mõni teinegi linnaelanik on seisnud silmitsi analoogse probleemiga ja mida sellises olukorras ikkagi ette võtta?

„Seni kasutati ükskõik milliseid konteinereid ja kui autojuhtidel väga suurt koormust ei olnud, jõudsid nad teha erandeid ja ka sellised konteinerid tühjaks kallata: vanasti sõitis kaks meest, siis jõudsid nad veel kasti peale punnitada,” selgitas AS Ragn-Sellsi Lääne regiooni juht Jüri Meeksa. „Nüüd, korraldatud veo puhul on juhtidel nii suur koormus, et nende töö on kohale sõita, konteiner sõna otseses mõttes autoni lohistada, kammi otsa panna ja tühjaks lasta.”

Meeksa nentis, et prügivedaja töö sujub vaid siis, kui tal tuleb töödelda üksnes mehhaniseeritud veoks määratud konteinereid. Tahta, et töömees hakkaks üksinda masinale käristama ebastandardseid konteinereid, oleks liiast, pealegi ei luba seda tööohutusnormid.

Nõuetekohase prügikonteineri tunnustest räägitakse regioonijuhi väitel inimesele juba lepingu sõlmimisel. Vastav teave on üleval ka Ragn-Sellsi internetiportaalis aadressil http://www.ragnsells.ee/Koduklient.

Siunata ei maksa

„See ei pea olema meie kast, kauplustes müüakse neid samuti,” märkis Meeksa. „Aga meie käest ostes on kindel, et ta peab ka külmaga vastu.” Seejuures pole põhjust kõnelda arvestatavast hinnavahest, mis on pigem sümboolne.

Küll tuleb kauplusest konteinerit ostes veenduda, et see on sertifitseeritud standardi kohaselt: seda näitab asjakohane märgistus.

Nõnda talitamine tagab kindluse selles suhtes, et konteineri tühjendamisega ei teki hiljem probleeme ja mahuti nädala–teise pärast ei lagune. Mõnigi pealtnäha kobe plastmass on rabe ning kerge purunema.

Ragn-Sells Lääne regiooni juht tõdes, et ehkki praegu Pärnus juurutatav prügiveo korraldus on tekitanud vastakaid arvamusi ja kütnud kirgi, ei maksa lasta emotsioonidel üle pea kasvada.

„Linn täidab jäätmeseadust, meie võitsime hanke ja meie täidame hankelepingut – nii lihtne see ongi, siin ei ole meie ega linnavalitsus õelad,” rahustas Meeksa Pärnu prügivedu vaid mustvalges pildis nägevaid linlasi.

Kõik jäätmeveo probleemid on Meeksa väitel lahendatavad. Selleks peavad konflikti osapooled teineteise siunamise asemel tüli tekitavast olukorrast väljapääsu otsima. „Alati on variante, nende leidmiseks tuleb ainult suhelda,” ütles regioonijuht.

Jäätmehoolduseeskiri

§ 8. Kogumismahutile esitatavad nõuded

(2) Kogumismahutina võib kasutada:

1) käsitsi teisaldatavaid (põhiliselt 140-, 240-, 360-, 600-, 800-liitrisi) suletavaid kogumismahuteid, mida on võimalik tõstemehhanismiga varustatud jäätmeveokiga tühjendada;

2) muid suletavaid kogumismahuteid, mida on võimalik tõstemehhanismiga varustatud jäätmeveokiga tühjendada või toimetada jäätmekäitluskohta;

3) kuni 50-liitrisi kilekotte.

Kiri

7. novembril pidi tulema prügiauto tühjendama prügikasti. Tuligi, aga prügikasti ei tühjendanud. Helistasime. Öeldi, et on mingi probleem ja saadetakse meilile pilt ja selgitus, miks ei saa tühjendada. Täna on 5. detsember ja selgitust pole siiani tulnud. Täna pidi prügiauto uuesti tühjendama konteinerit, sõitis samuti uuesti kohale ja seisis maja ees. Siis sõitis ära. Läksime välja, jälle polnud tühjendatud. Helistasime uuesti ja hakati vastu raiuma, et selgitus saadetud 2. detsembril. Kahjuks see puudub mu meilikastist, pole seda siiani näinud. Öeldi, et prügikast ei sobi.

Kristiina

Ainuõiguse saaja veab jäätmekäitluskohtadesse veopiirkonnas nõuetekohastesse kogumismahutitesse paigaldatud jäätmed (segaolmejäätmed, sh juhuslikud jäätmed, vanapaberi ja kartongi jäätmed, biolagunevad aia- ja haljastusjäätmed) ja kogumismahutite kõrval asuvad suurjäätmed.

Andmed: Korraldatud jäätmeveo ainuõiguse andmise leping nr 2-13.1/317

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles