Parteimaja ostnud ärimees soovib tehingust taganeda

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunistide jaoks ehitati viiekorruseline maja, kapitalist sooviks kaheksakorruselist. Muinsuskaitseamet üle kolme korruse ei luba.
Kommunistide jaoks ehitati viiekorruseline maja, kapitalist sooviks kaheksakorruselist. Muinsuskaitseamet üle kolme korruse ei luba. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsuselt endise Eestimaa Kommunistliku Partei Pärnu peakorteri ostnud Viimsi kinnisvaraärimees Robert Herman soovib tehingust taganeda, sest muinsuskaitseamet ei luba tal viiekorruselise hoone asemele kaheksakorruselist maja ehitada.

Hermanile kuuluv osaühing Herder on esitanud Pärnu maakohtule hagiavalduse, milles soovitakse, et Pärnu linn võtaks Esplanaadi 10 kinnistu tagasi ja hüvitaks selle omandamisega seotud kulutused. Kulutusteks hindab Herman 44,7 miljonit krooni, millest 35 miljonit moodustab kinnistu müügihind ning ülejäänu pangaintressid ja detailplaneeringu koostamise kulud.



Kinnisturegistri järgi on Esplanaadi 10 kinnistule seatud Swedbanki kasuks 27,8 miljoni krooni suurune hüpoteek. Seega võib oletada, et osaliselt on Herman kinnistu ostmiseks võtnud pangalaenu, mille intressid iga kuu tiksuvad.



Juhtunu võiks ettevõtjaid sundida uurima, mida nad omavalitsuselt täpselt ostavad. Kui müüakse kindla ehitusõiguse ja piirangutega kinnistut, ei saa kindel olla, et kinnistu väärtust õnnestub hiljem planeerimise abil suurendada.



Elamuehitus toonuks rohkem sisse


Pärnu linnavalitsus müüs 2006. aasta sügisel 4599 ruutmeetri suurust ärimaa kinnistut. Kirjalikul enampakkumisel osutus viie konkurendi hulgas parimaks OÜ Herderi pakkumine, mis edestas tulemuselt järgmist ligi 5 miljoni krooniga. Ostu-müügileping sõlmiti 17. novembril 2006. aastal, pärast seda kandis ostja linnavalitsusele raha üle.



2007. aasta alguses algatas linnavalitsus Herderi avalduse alusel Esplanaadi 10 detailplaneeringu eesmärgiga muuta ärimaa äri- ja korruselamumaaks, olemasolev ühe- ja viiekorruseline hoone lammutada ning selle asemele kaheksakorruseline maja ehitada. Planeeringut menetledes selgus, et muinsuskaitseamet ei nõustu selles kohas kaheksakorruselise hoone ehitamisega ja on päri kuni 11 meetri kõrguse ehk kolmekorruselise majaga.



Muinsuskaitseamet tugineb oma hinnangus 2006. aasta 6. veebruaril vastu võetud Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala põhimäärusele, mille paragrahv 10 lõige 4 ütleb, et selles kohas ei või hoonestuse kõrgus reeglina ületada 11 meetrit maapinnast. Pöörake tähelepanu muinsuskaitseala põhimääruse vastuvõtmise ajale: kitsendused kehtestati üheksa kuud enne seda, kui Herder Esplanaadi 10 kinnistu ostis.



Lootused ei pruugi täituda


Kinnisvaraärimees võis loota sõnale “reeglina”. On ju Esplanaadi 10 praegu osaliselt viiekorruseline ehk kõrgem kui muinsuskaitseameti lubatud kolm korrust. Lootus aga on midagi muud kui reeglist erandi tegemine, seekord muinsuskaitseameti ekspertnõukogu erandit ei teinud.



Muinsuskaitseamet andis oma seisukoha 2007. aasta juulis. 2008. aasta mais esitas Herder linnavalitsusele lepingust taganemise avalduse, ja kui see avalduse tähelepanuta jättis, kaebas oktoobris kohtusse.



Millal Pärnu maakohtu kohtunik Ingrid Hallas taganemisavaldust arutama hakkab, pole veel teada. Pärnu linnasekretäri Tiina Rohti arvates pole Herder tehingust taganemisest teatanud mõistliku aja jooksul. Samuti oleks ta pidanud enne kinnistu ostmist tutvuma kõigi seda puudutavate seadusandlike aktidega ja mitte jääma lootma detailplaneeringule, mille menetlemise tulemused pole kunagi ette teada, leidis Roht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles