Merevesi pakkus vaatemängu

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mullu detsembris kostitas Eestit suur lumetorm, siis tänavu samal ajal ujutas meri üle Pärnu ranna rajooni. Fotol Mere ja Suvituse ristmik laupäeva hommikul.
Kui mullu detsembris kostitas Eestit suur lumetorm, siis tänavu samal ajal ujutas meri üle Pärnu ranna rajooni. Fotol Mere ja Suvituse ristmik laupäeva hommikul. Foto: Andris Tammela

Laupäeval puhunud tormituulte mõjul murdis merevesi mitmel pool ranna ja jõe ääres Pärnu tänavatele ja parkidesse, kuid kriitilise piirini ei tõusnud ja inimestele otsest ohtu ei kujutanud.

Merevee kõrguse maksimumiks jäi seekord poolteist meetrit üle tavapärase nivoo, Pärnu kriitiliseks piiriks loetakse kümme sentimeetrit sellest kõrgemat veetaset.

Laupäeva hommikul kella kümne ajal oli Pärnu jõgi ujutanud üle Jaansoni raja Ülejõel masinatehase kohal. Samuti oli vesi murdnud Kesklinna silla all mõlemal kaldal kõnniteele. Vesi ähvardas üle ujutada jahtklubiesisegi.

Kõige drastilisem olukord valitses ennelõunal ranna rajoonis Tervise ümbruses. Seal oli osaliselt üle ujutatud Seedri tänav ja vee all Tervise-tagune Rannapark.

Mere puiestee oli osaliselt vee all Ammende villast Suvituse tänavani, kusjuures ristmiku kohal on tänav sügavam, mistõttu osa autojuhte loobus sealtkaudu sõitmast.

Rannas oli vesi kerkinud Sunseti klubini ja merelained nilpsasid rannapromenaadi.

Kui laupäeval kella 10.30 ajal mõõdeti Pärnus merevee kõrguseks 145 sentimeetrit üle keskmise, siis pärast seda hakkas veetase alanema ja kell 12.30 oli 124 sentimeetrit üle keskmise. Seejärel langenud veetase tegi kella 17 paiku veel kord järsu tõusu, jõudes selle päeva rekordi, 150 sentimeetrini tavapärasest kõrgemal.

Pärnus on veetaseme kriitiline piir 160 sentimeetrit üle keskmise ja see inimestele otsest ohtu ei kujuta. Kui alla 160 sentimeetri korral jõuab vesi Rannaparki ja mõnele rannaäärsele tänavale, siis üle selle tekib oht, et vesi jõuab esimestesse majadesse.

Peale vee kergitamise viis tormituul Pärnumaal mõnesajast kodust elektri ja langetas teedele paar puud.

Mullu samal ajal räsis marutuul kogu Eestit. Siis oldi hädas suure lumesaju ja tuisuga, Pärnumaalgi jäi teedel lumme kinni autosid ja liinibusse. Kõige traagilisem oli tollal olukord Virumaal Padaorus, kus ligemale 600 lumevangis inimest ootas päästmist ööpäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles