Iga päev võib Herderile lisada 470 eurot

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kohtuotsus jõustuks, peaks linn Herderile maksma ligi 2,8 miljonit eurot.
Kui kohtuotsus jõustuks, peaks linn Herderile maksma ligi 2,8 miljonit eurot. Foto: Ants Liigus

OÜ Herderi esindaja vandeadvokaat Tarvo Lindma soovitab Pärnu linnavalitsusel Herderiga kompromiss leida, sest kui maakohtu otsus jõustub, tuleb Pärnu linnal peale väljamõistetud summa tasuda ligi 470 eurot päevas viivist.

Reedel kohustas Pärnu maakohus Pärnu linnavalitsust Herderilt Esplanaadi 10 kinnistu tagasi ostma ja maksma Herderile üle 2,8 miljoni euro. Kuna reede õhtul polnud toimetuse käsutuses täpset intressiarvestust, kasutas toimetus laupäevases Pärnu Postimehes lauset “üle 2,2 miljoni”.

Linn peab tasuma üle 2,8 miljoni euro

Kohtuotsus koosneb neljast summast, millest kolme esimese puhul andis kohus õiguse Herderile ja neljanda puhul linnale. Peale selle on Herderi nõudeid Pärnu linna nõuetega tasaarveldatud.

Esplanaadi 10 kinnistu maksis 35 miljonit krooni ehk 2 236 907 eurot. Selle raha on Pärnu linn Herderilt saanud ja ära kulutanud. Kohus tasaarveldas Pärnu linna renditulu nõuet intressi- ja osaliselt müügihinna nõudega ning sai põhisummaks 2 145 009 eurot ehk ligikaudu 33,5 miljonit krooni.

Peale põhisumma mõistis maakohus linnalt Herderi kasuks välja viivised, mille suurus on kuni 30. augustini 626 931 eurot. Kuni 16. detsembri kohtuotsuseni arvestatakse neid 2 236 907, pärast kohtuotsust 2 145 009 suuruselt põhinõudelt.

Seaduses on kehtestatud intressimäär ligemale 8,5 protsenti aastas.

Kolmandana mõistis kohus linnalt Herderi kasuks välja 32 718 eurot enampakkumise ja tehinguga seotud kulusid. Kohus jättis rahuldamata Herderi 403 890 euro suuruse kahjunõude, mis koosneb Herderi poolt seoses kinnistu ja selle omandamisega eri perioodidel kantud kuludest.

Otsus võidakse edasi kaevata

Ei Herder ega Pärnu linn ole veel otsustanud, kas nad apelleerivad maakohtu otsuse ringkonnakohtus. Aega selleks on 30 päeva alates otsuse kättetoimetamisest.

Lindma väitel pole Herder kindlasti rahul otsuse selle osaga, milles hagi jäeti rahuldamata, ja tõenäoliselt kaebab otsuse vastavas osas edasi. “Kuid lõpliku otsuse edasikaebamise suhtes langetab Herder pärast otsuse põhjalikku analüüsi,” rõhutas Lindma.

Lindma oli rahul, et valdavas osas hagi siiski rahuldati ja Pärnu linnavalitsuse tegevus tunnistati seadusvastaseks. Kui kohtuotsus jõustub, peab Pärnu linn Herderile tasuma üle 2,8 miljoni euro, millele lisandub viivis ligi 470 eurot päevas. Viivist arvestatakse tagasiulatuvalt, mitte alates otsuse jõustumisest.

“Kuna Herder kaalub ka rahuldamata osas apellatsioonkaebuse esitamist, mis võib suurendada Pärnu kohustust märkimisväärselt nii põhisumma kui viiviste osas, siis arvan, et Pärnu linnal peaks olema sellises olukorras tõsine soov leida kõiki osapooli rahuldav kompromiss,” kirjutas Lindma.

Pärnu Postimees üritas saada kohtuotsusele linnapea Toomas Kivimägi kommentaari. Esmaspäeval ütles linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo, et Kivimägi kavatseb kohtuotsust puudutada järgmisel nädalal ilmuvas arvamusartiklis ega vasta eraldi küsimustele.

Pärnu linna ähvardav 2,8 miljoni eurone nõue on kroonides 43,8 miljonit. Küsimusele, millise summa juures ta linnapeaametist lahkudes Herderiga läbirääkimised lõpetas, vastas eelmine linnapea Mart Viisitamm, et umbes 40 miljoni krooni juures.

Viisitamm lepiks kokku

Viisitamme hinnangul on linnavalitsusel perspektiivitu Herderiga kohtus käimist jätkata, sest mida kauem venitada, seda rohkem linn Herderile maksma peab. Tema katseid Herderiga kokkuleppele jõuda pidas uus linnavõim kuritegelikuks, praeguseks on aga nõue mitu miljonit krooni suuremaks kasvanud.

Viisitamme jutu järgi jõudnuks ta Herderiga tõenäoliselt kokkuleppele, et raha tasutakse mitme aasta jooksul. Kui nüüd kohtuotsus jõustub, tuleb linnal raha korraga välja laduda.

“Kui linn edasi kaebab, siis hiljemalt järgmise aasta jõuludeks on Herderil meeldiv jõulukink ja Pärnu linn on pankroti äärel,” prognoosis Viisitamm.

Kivimägi on seni probleemi põhjusena näinud Viisitamme katteta lubadusi ja kinnisvarakriisi. “Minu arvates oleks lausa kuritegelik linna rahaga Herderile külla minna,” kirjutas linnapea 14. septembri Pärnu Postimehes.

Küsimusele, kes Herderiga sõlmitud ostu-müügilepingus süüdi on, vastas Viisitamm, et linnapeana tegi ta linnasekretär Tiina Rohtile ettepaneku lasta sisekontrollil asja uurida. “Juristid olid seda meelt, et esmalt tuleb kohtu poolt tuvastada, kas rikkumine on toimunud. Loodan, et nüüd või pärast otsuse jõustumist sisekontroll menetleb,” ütles Viisitamm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles