Tormist tingitud elektrikatkestus mõjutab mobiililevi

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormi ajal ei pruugi töötada mobiiltelefonidki.
Tormi ajal ei pruugi töötada mobiiltelefonidki. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Esmaspäeval Eestis palju pahandust teinud torm Patrick ei jätnud puutumata sidelevigi, kui mitmel pool Pärnumaal on praeguseni voolukatkestuste tõttu häiritud mobiilsidelevi.

Mobiilioperaatori EMT avalike suhete juht Kaja Sepp märkis, et nagu teisedki seadmed, töötavad mobiilside tugijaamad elektriga.

“Elektrikatkestuse korral on tugijaamadel akud, mis peavad vastu mõne tunni,” seletas Sepp. “Kui elektriühendus selle aja jooksul ei taastu, levi kaob.”

Sepp märkis, et Eestis oli tormiööl mobiilsidelevis kõige suuremaid auke Jõgevamaal. Pärnumaa 77 tugijaamast ei töötanud kolm. Teisipäeva hommikul olid veel levist väljas Paikuse ja Kilksi jaam.

“Tugijaamade võrk on nii üles ehitatud, et piirkonnad katavad üksteist,” lisas Sepp. “Seega kui ühest jaamast levi kaob, peaks üldjuhul teised jaamad selle ära katma. Ainult levi on siis seal piirkonnas nõrgem ja võib tekkida võrgu ülekoormus.”

Sepa sõnade kohaselt peaks saama hädaabinumbrile helistada ilma levita. Selleks tuleb mobiiltelefonist eemaldada SIM-kaart, misjärel hakkab telefon otsima automaatselt lähimat töötavat tugijaama operaatorist sõltumatult. Hädaabinumbrile helistamine ebaõnnestub vaid siis, kui levipiirkonnas ühtki töötavat tugijaama ei ole.

Elisa suhtekorraldusjuhi Marika Raiski teatel töötavad kõik nende tugijaamad ja kokku oli teisipäeva hommikul Eestis häiritud 14 Elisa tugijaama töö, mis asuvad peamiselt Rapla-, Harju- ja Järvamaal.

“Elisa spetsialistid tegelevad rikete kõrvaldamisega, kuid paljuski sõltub see sellest, kui kiiresti kõrvaldab Eesti Energia elektririkked,” ütles Raiski.

Tele2 kommunikatsioonispetsialisti Margus Metsa sõnade kohaselt möödus torm nende tugijaamadegi jaoks üsna õnnelikult.

Esmaspäeval lõi torm Pärnumaal elektrikatkestuse tõttu rivist välja vaid Kanaküla ja Sandra tugijaamad, mille töö on praeguseks taastatud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles