Kommentaar: Saame võtta rohkem riske kui pank

, SA KredExi ettevõtlusdivisjoni juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehar Kütt.
Lehar Kütt. Foto: PP

Pankade jaoks on riskantsed ettevõtjad, kes vajavad laenu saamiseks KredExi käendust, lühikese tegutsemisajalooga või kiiresti laienevad ettevõtjad, kel napib laenu tagamiseks vara või kes tegutsevad riskantseks peetaval tegevusalal.

Hindame ettevõtjaid nagu pangad, kuid lähtume avalikust huvist ja mitte võimalikult suurest kasumist ning saame pankadega võrreldes võtta pisut rohkem riske. Kõige olulisem tingimus on ettevõtja suutlikkus võetud kohustusi teenindada.

Sel aastal on KredEx käendanud 441 ettevõtet 49,9 miljoni euroga. Tänu KredExi käendusele on ettevõtjad saanud pankadest laenu, liisingut ja pangagarantiisid 107,2 miljonit eurot. Sealhulgas oleme käendanud Pärnumaal 23 ettevõtjat 1,1 miljoni euroga, mis on kokku aidanud neil saada pangast 2 miljonit eurot täiendavat finantseerimist.

Nagu statistikast näha, on Pärnumaa osakaal väga väike. See on vähenenud viimaste aastate majanduskriisi tõttu.

Ettevõtlusvaldkondadest on KredExi käendusportfellis enim esindatud traditsioonilised alad, nagu ehitus, metalli- ja puidutööstus, tervishoid ja sotsiaalhoolekanne, tekstiili- ja rõivatootmine.

Kuid aitame tavatumaid ettevõtmisigi. Näiteks on meie portfellis Pärnuga seotud projekt Hotelliveeb.ee ja Tallinnas tegutsev katusekino.

Millega ei oska alustavad ettevõtjad arvestada?

Levinud veaks alustajate äriplaanide puhul on see, et tulude osas ollakse liialt optimistlikud. Tihti kulusid alahinnatakse, ehkki väljaminekuid on tulust lihtsam prognoosida. Ettevõtlusega alustamisel tuleks silmas pidada, et tulu võib jääda loodetust kordades väiksemaks.

Seetõttu on oluline, et kuni stabiilse käibe saavutamiseni ei koormataks ettevõtet liialt suurte püsikuludega. Näiteks on mõistlik alguses vara ostmise asemel seda rentida. Madalad püsikulud ja vara rentimine aitavad lihtsamini ettevõtte tegevust ümber korraldada või ebaõnnestunud äriidee korral tegevust korrektselt lõpetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles