Tormid aitavad Läänemere elustikku säilitada

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimase veetõusuga jõudis vesi Pärnus rannapromenaadile.
Viimase veetõusuga jõudis vesi Pärnus rannapromenaadile. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tormituultes kerkiv merevesi võib kõrgele tõustes teha rannaäärsetele aladele küll palju kahju, kuid merevee enda seisukohast on tormid hädavajalikud, et suhteliselt kinnises ja mageda veega Läänemeres elu säilida saaks.

Mingis mõttes on iga torm merele kui spaaprotseduur, mille käigus puhastub vesi sinna jõgede kantud rämpsust  ning viskab kaldale kõik, millest vabaneda tahab, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Merebioloog Jüri Tenson selgitas, et viimaste päevade torm on kandnud Põhjamerest suurel hulgal värsket soolast vett juurde. "Mereelu on oluliselt paremaks läinud," kinnitas ta. Kui varasematel aastatel oli oht, et elu mere põhjas jääb ummuksisse  ning seal elutsevad loomad ja kalad surevad ära, siis nüüd on see välistatud.

Kogu see puhastumine ei saa aga toimuda ilma, et mereveetase kogu Läänemeres ja sealhulgas suubuvate jõgede poolest rikkas Pärnu lahes tõuseks. Tänavused ohtrad vihmasajud ongi mereveetaset ka maa poolt kergitada aidanud. Jüri Tenson leiab, et 160 sentimeetri nimetamine kriitiliseks piiriks külvab asjatut paanikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles