Treenides kadus 7,5 nädalaga 9 kilogrammi

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Kui alustasin novembri alguses Tervise Paradiisi Spa&Sport spordiklubis treeninguid, ei osanud ma uneski uskuda, et olen juba enne aasta lõppu peaaegu kümme kilogrammi kergem.

Spa&Sport spordiklubi treeneri Jaana Junsoni näpunäidete järgi olen selle aja sees osalenud rühmatreeningutes BodyPump ja BodyCombat, käinud jõusaalis ja jõusaali ringtreeningus ning vesijooksus. Kord nädalas üritan läbida linnas väikese jalgsimatka, nii 12-13 kilomeetrit.

Nii koguneb nädalas ikka vähemalt 5-6 trenni, reedeti käin trennis enamasti kaks korda, Tervise Paradiisis või Tervises, sest Spa&Sport spordiklubi tegutseb mõlemas majas.

Peale selle koostas Jaana mulle spetsiaalse toidusedeli, millest tuleb iga päev kinni pidada.

Jõulud ilma söömata

Kui 4. novembril eksperimenti alustades näitas kaal 101,6 kilogrammi, siis sellel kolmapäeval, 28. detsembril ilutses kaalul 92,6 kilo. Ehk 7,5 nädalaga on kadunud täpselt üheksa. Sellest kolm kilo kadus märkamatult mõne päevaga, kui olin haige.

Mu kehaümbermõõdudki on läbinud märkimisväärseid muutusi. Näiteks keskkoht on vähenenud 21 sentimeetri võrra ja käin nüüd ringi kolm numbrit väiksemate pükstega kui varem.

Ehk nagu Jaana mulle kolmapäeval ütles: “Rasv on ümbert kadumas ja keha hakkab proportsiooni minema.”

Selle veidi rohkem kui 1,5 kuu jooksul olen üle elanud igasuguseid hetki. Esmalt tuli õppida varasemast teistmoodi sööma.

Minu jaoks tundub siiani kõige uskumatum, et olen õppinud elama suhkruta. Selle juures oli kõige õudsem harjuda jooma kohvi suhkruta. Suhkruga tundus kohv nagu täitsa mõnus rüübe, kuid suhkruta on ta endiselt natuke vastik.

Kui hommikul soovitab Jaana mul süüa putrusid, siis lõunaks on head supid. Kartuli ja sealihaga tuleb piiri pidada. Kõige olulisem on õhtune menüü, kus on palju kala ja köögivilju. Tuleb süüa rohkem kordi päevas, aga korraga vähem. Eks ürita siis niimoodi elada!

Võin käe südamele panna ja kinnitada, et tänavu jõulude ajal ei söönud ma mitte suutäitki verivorsti, ahjuliha ega sülti. Esmaspäeval lubasin endale veidi mulgikapsast ja piparkooke.

Söömise juures on parim, et toidusedeli jälgimine tõesti töötab ja ma olen väga mõnusa tempoga maha võtnud.

Tüdimusest suure isuni

Pealekauba on enesetunne muutunud palju paremaks ja olemine lahedamaks ning pärast lõunat ei tunne enam seda mesimagusat täiskõhutunnet, millega tahaks tunnikeseks või kauemakski magama visata. Liigutusedki on kergemad.

Kui algul oli trenni tegemine kohati päris raske, siis umbes neljanädalase rassimise järel muutus trenn ootamatult vastikult tüütuks.

Treener pidas loomulikuks, et mingi aja pärast võib tekkida trennitüdimus.

Sellisel puhul soovitab ta aja maha võtta, sest tüdinuna ei tee niikuinii korralikult trenni.

Jaana soovitas näiteks sõpradega välja minna, teatris, kinos või klubis käia. Tüdimuse korral võiks lihtsalt lõbutseda ja end vabaks lasta.

Samuti on väga hea minna massaaži, sauna või spaasse. Need mõjuvad hästi väsinud lihastele.

Kuulasin treeneri sõna ja uue nädala alguses oli tõepoolest parem olla.

Läks veel kaks nädalat, kui sattusin, vastupidi, trennis käimisest peaaegu eufooriasse. Selle tulemuseks oli, et hakkasin nii BodyPumpis kui jõusaalis tasapisi raskusi tõstma ja siiani olen vastu pidanud.

Tulles tagasi jõulude juurde, siis sel ajal kui normaalsed inimesed end nuumasid ja jõuluvanale salme ette kandsid, tegin mina hoopis muid asju.

Laupäeval olin matkamas, pühapäeval pumpis, esmaspäeval combatis, teisipäeval pumpis ja sel kolmapäeval jõusaalis.

Täna on kavas kaks trenni.

Mu enda jaoks on kaalu langetamise kõrval olnud huvitav jälgida muid näitajaid, mida saab pulsikellalt. Nii olen teada saanud, kui palju põletan ühes või teises trennis kaloreid. BodyPumpis kulus mul 709 kilokalorit, jõusaali ringtreeningus 788 kilokalorit ja BodyCombatis 845 kilokalorit. Jõusaalis mõõtsime seda ka, kuid trenn jäi sel päeval tavapärasest lühemaks ja kulus vaid 500 kilokalorit.

Ükski neist numbritest ei ole absoluutne ja erineb kindlasti igas treeningus igaühel.

Minu eesmärk on endiselt jõuda spordiklubi Spa&Sport abiga kevadeks väga heasse vormi ja saavutada kehakaal vähemalt 85 kilogrammi.

Tean, et Jaanal on minuga mingid kurjad plaanid ja ta soovib hakata mind uuel aastal korralikult vormima.

Eksperimendi kokkuvõtted teen ilmselt millalgi märtsis või aprillis. Seni hoian lugejaid endiselt kursis Pärnu Postimehe kodulehe vahendusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles