Intervjuu: Rohupoodides peitub nii rõõmu kui muret

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiie Päit.
Hiie Päit. Foto: Urmas Luik
AS Ülejõe Apteegi juhatuse esimees Hiie Päit.

Rõõmustavad kindlasti selle aasta jaanuaris jõustunud muudatused soodusravimite loetelus ja piirhindades. Et toimeainete nimetused konkreetsetest ravimitest annavad õiget aimu vaid arstidele ja farmatseutidele, sai küsitletud spetsialisti.



AS Ülejõe Apteegil on oma haruapteek taastusravikeskustes Estonia ja Viiking.



Millise diagnoosiga haiged võivad rõõmustada, et soodusravimite loetelu pikenes?


Rõõmustada võivad kõrgvererõhktõbe ja maohaigusi põdevad patsiendid. Nende ravimite loetellu lisandus mitu sama toimeainega uut ravimit, mille soodustus on koguni 75 protsenti. 100protsendise soodustusega ravimite nimestikku lisandus ravimeid rinnavähi, Parkinsoni tõve ja aneemia raviks. Aga 20 krooni tuleb 100protsendise soodushinna puhul patsiendil ikkagi maksta.



Piirhindade pikk tabel soodusravimite kohta, mis meil on, täieneb neli korda aastas.



Muide, üksi nimetus “soodusravim” tähendab, et retsepti esitaja saab selle ravimi kuni 50protsendise soodustusega. Meeles tuleb pidada, et patsient tasub omaosaluse 50 krooni ja haigekassa ülejäänud summast poole, kuid mitte rohkem kui 200 krooni retsepti kohta. Haigekassa maksab soodustust piirhinna või kokkuleppehinda ületavalt summalt.



Miks uued turule tulevad ravimid on paremad?


Mina lõpetasin 1983. aastal ülikooli ja kui võrrelda tollaseid ravimeid praegustega, ei annagi võrrelda, valik oli tol ajal väga kesine. Farmaatsiatööstuse tohutu arenguga on turule tulnud palju efektiivseid ravimeid, mille toime on varasematest tõhusam, imendumine parem. Väga palju on silmas peetud seda, et nad kahjustaksid vähem magu.



Kas apteekidesse uus aasta hinnatõusumuret ei toonudki?


Tõi ikka, sellest ei pääsenud meiegi. Ravimitel tõusis käibemaks ja see on meile isegi suurem muutus kui soodusravimite nimistu pikenemine. Kui varem oli ravimite käibemaks viis protsenti, siis uuest aastast on see üheksa protsenti ja mõningate ravimite hinnad tõusid. Eriti tuntav on hinnatõus käsimüügiravimite puhul. Kuid väga suur juurdemaks see ei ole: 100 krooni pealt tuleb neli krooni juurde. Mis parata, kui riigikassa tahab täitmist.



Alati variseb seegi oht, et kui ravimite riikitoojad hindu tõstavad, kerkivad hinnad apteegiski. Nii et kõigeks peab valmis olema.



Mis ma veel tahan öelda: detsembris ostsid inimesed nii palju ravimeid kokku, et see ajas hirmu nahka. Oli nagu paanika. Eks ostjail oli hirm, et hinnad tõusevad. Aga inimesed ei oska arvestada, et osa ravimeid on näiteks toidulisandid, mille käibemaks on kogu aeg olnud 18 protsenti. Nende puhul ei muutunud midagi. Osteti kokku kõiki ravimeid. Soovitan järgida kuldlauset “pidage nõu arsti või apteekriga”.



Olen märganud, et teie apteekides on palju Vene päritolu ravimeid, Siberi rahvameditsiinil põhinevaid palsameid. Kas see on juhtide või patsientide huvist tingitud?


Mõlema. Sest inimesed küsivad neid ja meie tellime. Pean tunnistama, et need on tõesti efektiivsed ja hinnalt odavamad. Väga paljud neist salvidest on mõeldud lihas- ja liigesevalude leevenduseks. Kuna meie kliimas on need valud sagedased, eriti vanemate inimeste puhul, on ostjaskond olemas. Tähtis on seegi, et inimesed saavad proovida eri salve, ühele mõjub üks, teisele mõni teine paremini. Ravis otsitakse vaheldust. Lõpuks, nad on naturaalsed, taimsetel õlidel põhinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles