Riigile kuulunud poriplats Pärnu keskel tehakse suveks korda

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsusel on idee leida Rüütli 2 krundile rentnik, kes kinnistu korda teeks, seal uue detailplaneeringu kehtima hakkamiseni üritusi korraldaks ja ühtlasi linnale maa-ala kasutamise eest renti maksaks.
Pärnu linnavalitsusel on idee leida Rüütli 2 krundile rentnik, kes kinnistu korda teeks, seal uue detailplaneeringu kehtima hakkamiseni üritusi korraldaks ja ühtlasi linnale maa-ala kasutamise eest renti maksaks. Foto: Urmas Luik

Pärnus Ringi tänava alguses Port Artur 2 juures vana raudteetammi ja niinimetatud Lepa krundi vahel asub kulunud kivisillutisega plats, mida rahvas kasutab üleautostatud kesklinnas tasuta parkimisalana.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi on seda maa-ala nimetanud “linnasüdame üheks koledamaks kohaks” (vt Pärnu Postimees 6.01.2012, “Aasta kui Ameerika mäed”).

Nüüd kuulub see varem riigimaana arvel olnud linnaruum Pärnule ja linnavõim lubas maa-ala korda teha, et linnarahval oleks veel üks koht kesklinnas, kus lustida ja argisemal ajal autosidki hoida.

“Miks oli munitsipaliseerimine vajalik?” küsis linnapea oma artiklis. “Seda seetõttu, et varem kuulus see maa riigile ja arusaadavalt puudus riigil huvi selle maa korrastamiseks, sest faktiliselt teenis see linna huve. Samal ajal ei saanud linn seal toimetada, kuna maa oli riigi oma.”

Esialgu vanaviisi

Vähemalt eile veel pargiti autosid sealsel konarlikul maa-alal tasuta edasi, nagu tegu oleks ikka veel reformimata riigimaaga, kuhu linnavolikogu kehtestatud tasuline parkimisala ei ulatu.

Kõnealune maa-ala muudeti linnamaaks 27. septembril 2011 ja seda on seal linnavarateenistuse andmete järgi 3929 ruutmeetrit.

Samal ajal on hoonestamata ja korralikult sillutamata maad seal rohkem kui ligikaudu 4000 ruutmeetrit, sest osa südalinna kuumaastikust, kus nauditakse tasuta parkimise hüvesid, jäi jätkuvalt riigimaaks. Ja riigi pinnal linna parkimiskord ei kehti.

“See teeb keerulisemaks Ringi 2 krundil parkimise tasuliseks muutmise, kuna osa sellega piirnevast alast on jätkuvalt reformimata riigimaa,” tunnistas Pärnu linna liikluse spetsialist Toomas Tammela. “Mulle meeldiks, kui asi jääks kevadeni nii, nagu on, aga ma pean siiski rõhutama, et sealne parkimiskord on seni otsustamata.”

Kui otsustatakse veel sel talvel muuta linnale võidetud maa-ala tasuliseks parklaks, eeldaks see selget tähistust, kus algab ja lõpeb riigimaa. Ning linnamaa, kus raha eest pargitakse, tuleks ilmselt hoolikalt puhtaks rookida, kui lund sajab.

Esialgu sai linn hakkama ühekordse sügisese silumisega vast omandatud ja autorataste all auklikuks kulunud platsil. Rohkemaks ei jätkunud raha.

Linn teab, mida tahab

Pärnu linnavara peaspetsialist Karin Pärmann ütles, et linnavalitsus on linnavarateenistusele ülesandeks teinud valmistada kiiresti ette enampakkumine või läbirääkimistega pakkumine Ringi 2 kinnistu rentimiseks koos investeerimiskohustusega.

“Mõte on maa-ala välja rentida kohustusega see korda teha, kusjuures rentnikule jääb õigus korraldada seal avalikke üritusi, ning nende vahelisel ajal kasutatakse maa-ala parklana,” täpsustas Pärmann.

Pärmann selgitas, et linnavalitsuse soov on juba eelolevaks suveks plats korda saada ja jutt ei käi pelgalt asfaltimisest.

Linnaarhitekt Karri Tiigisoon lisas, et temagi ei näe võimalust lubada Ringi 2 krunti katta monotoonse asfaldiga, vaid maa-ala tuleb – kuigi ajutise lahendusena – ikkagi kujundada.

“Plats peab endast jätma kujundatud mulje, kus on haljastuse elemente, ja maa-ala ise, mida kasutatakse parklana ja kus jalutatakse, on kaetud mitut teekattematerjali kombineerides, näiteks asfalt, tänavakivi, munakivisillutis,” kirjeldas Tiigisoon oma ettekujutust tulevaks suveks korda tehtavast platsist.

Tiigisoon möönis, et ajutise lahendusena ei saa ta mõistagi nõuda kallist kujundust. “Kuid maa-ala peab olema kujundatud, mitte lihtsalt üks asfalteeritud parkla,” rõhutas Tiigisoon, kes ise tegeleb Rüütli 2 ala detailplaneeringuga, mis kaugemas tulevikus peaks vastse linnamaa kujunduslikus mõttes liitma Port Arturite vahelise väljakuga.

Sõna linnapeale

Linnapea Toomas Kivimägi puudutas Ringi 2 kinnistu edasist saatust juba mainitud 6. jaanuari PPs avaldatud artiklis.

“See nii-öelda parkla on liialdamata mülgas. /…/ Nüüd on loodud eeldused selle maatüki korrastamiseks avalike ürituste tarvis ja sellest vabal ajal autode hoidmiseks seni, kuni seal suuremad plaanid realiseeruvad,” kirjutas linnapea. “Et tegemist on siiski vahepealse kasutusega, siis marmorit sinna ei kavanda, küll aga ajaloolist munakivisillutist. ”

Rentniku otsingud algavad juba õige pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles