Hepatiidi seljatanu julgustab võitlema

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Üle poolteise aasta raske maksapõletiku ehk C-hepatiidiga võidelnud Pärnu naise sõnade kohaselt ei tasu kunagi alla anda ja tuleb üritada ära kannatada needki hirmsad hetked, kui hepatiidiravi võtab peaaegu eluisu.

Artiklis anonüümsust palunud 40. eluaastates Pärnu õpetajat tabasid 2009. aasta suvel ootamatud palaviku- ja higistamishood. “Palavik ei olnud suur, tõusis ehk 37,2 - 37,4ni ja kestis paar päeva,” meenutas naine, kes ei pööranud haigusnähtudele esialgu erilist tähelepanu. “Mõtlesin, et ehk on see seotud kuidagi ülekoormuse või naistehädadega. Käisin ringi niimoodi pea kaks kuud, enne kui läksin arsti juurde.”

Peaaegu ilmvõimatu nakatumine

Et kummalised haigushood ei taandunud, otsustas naine minna asja kontrollima perearsti juurde, kes saatis ta omakorda rutiinselt vereproovi andma. Sellest leitigi C-hepatiidi pisik.

“See teade lõi mind pahviks,” märkis naine. “Seda enam, et viirus levib ainult vere kaudu ja olen olnud pikka aega doonor ehk mu veri on olnud kontrollitud, mul ei ole olnud juhuslikke seksuaalpartnereid, ei ole juhtunud õnnetusi, kus võiks olla teiste verega kokkupuuteid, ma ei olnud isegi välismaal käinud, mind ei ole tätoveeritud.”

Naine suunati ravile Pärnu haigla infektsionisti Kadi Kenki juurde, keda patsient nimetas väga toredaks, toetavaks ja heaks arstiks.

“Arsti sõnade järgi oli mul haigusetekitajaid hästi vähe, see tähendas, et olin saanud nakkuse üsna hiljuti,” meenutas naine. “Nii hakkasin temaga koos välistamismeetodil tuletama, kust võisin viiruse saada.”

Lõpuks jäi ainsa potentsiaalse nakatajana sõelale üks Pärnus asuv hambaarstikabinet, kus tal oli verega kokkupuuteid. Et versioonil puudub tõestus, palus naine seda hambaarstikabinetti mitte avalikustada.

“Infektsionist seletas, et hepatiidi pisik on kaval, ta võib sattuda mikroskoopilisse veretilka ja elada seal halvemal juhul üle isegi desinfitseerimise,” rääkis naine. “Nagu aru sain, on suuremates kabinettides arstiriistade survepesuga kuumutamissüsteem, aga väikesed kabinetid ei jõua sellist seadet tihtilugu osta. Seal pannakse asjad desinfitseerimislahusesse ja keedetakse. Aga desinfitseerimislahus võib lüüa selle pisiku kuidagi verepiisakesse kinni. Seda juhtuvat väga harva, aga juhtuvat. Infektsionist ütles, et tal on olnud veel paar sellist patsienti, kellega on midagi niisugust juhtund.”

Tõmbas peast peoga juukseid

C-hepatiit võib areneda maksatsirroosiks ja maksavähiks ning seetõttu tuleb see välja ravida. Samal ajal on naise teada mingi tõenäosus, et inimene terveneb sellest ise. Seetõttu ei alustatud 24-48 nädalat kestvat ülikallist ravi (maksab ligi 6500 eurot) kohe, vaid alles aasta hiljem, 2010. aasta augustis, ja kestis see eelmise aasta alguseni.

Kogu aja võitles naine haigusnähtudega. Sagenenud palavikud ja kogu olukord muutis ta närviliseks.

“Maks mõjutab närvitegevust,” lisas naine. “Maks ise ei ole valulik organ, aga ta mõjutab ümbritsevaid organeid ja siis tundsin aeg-ajalt läbi keha valu. Tagantjärele mõtlesingi, et olin tol ajal väga närviline. Elu oli selline, nagu ta oli. Lapsed olid väikesed ja mees tihtilugu ära, oli palju tööd. Eks see kõik mõjutas.”

Enne ravi soovitas arst külastada naisel portaali inimene.ee foorumit, kus muuhulgas vahetatakse muljeid C-hepatiidi ravi kohta.

“Foorumis käimisest oli väga palju kasu,” märkis naine. “Sain teada, mida oodata, sest ravi kaassümptomid võivad olla päris hullud: kõht läheb lahti, oksendad, lähed kärna, juuksed langevad välja. Inimesed kipuvad ikka paanikasse minema, aga kui tead, mida oodata, suhtud ju sellesse rahulikumalt.”

Ravi ajal pidi naine end kord nädalas süstima ja neelama päevas viis tabletti. Tuli tarvitada ohtralt antidepressante, et ravi ajal vastu pidada.

“C-hepatiidi ravi võrreldakse keemiaraviga, see tapab organismi,” teadis naine. “Eriti hullud olid süstid. Tegin neid reeglina reedel, et esmaspäeval tööle jõuaksin. Pärast süsti olin mitu päeva täiesti läbi: palavik tõusis üle 39, keha valutas metsikult nagu narkomaanil. Olin nii nõrk, et ei seisnud püstigi. Pärast esimesi süste mõtlesin küll, kuidas ma ometi need kuus kuud üle elan.”

Naise jutu järgi tuli tal pead pestes peotäite kaupa juukseid ära. Nahk muutus nii kuivaks, et niisutamiseks kõlbas vaid toiduõli. Kurk kuivas ja pidevalt pidi jooma.

“See oli nii raske aeg, et ulgusin, nii et vähe ei olnud,” tunnistas naine. “Aga tegin ravi läbi ja sain hakkama. Üks põhjus, miks mul nii hästi läks – tean, et minu eest palvetas mitu inimest.”

Naine märkis, et nii töö juures kui eraelus olid tuttavad temaga kogu ravi aja äärmiselt mõistvad ja mingeid haigusest tulenevaid probleeme inimeste tasandil tal ei tekkinud.

C-hepatiit on viiruse põhjustatud maksapõletik. Maks on keha organitest suurim, olles kogu organismis aset leidvate protsessidega tihedalt seotud. Maksata ei ole võimalik elada.

Portaali hepatiit.net andmeil leidub inimesi, kellel areneb C-hepatiidi viiruse põhjustatud nakkus maksahaiguseks kiiresti, teistel võtab see aega 520 aastat, enne kui maks tõsist muret tegema hakkab. Eestis arvatakse olevat kuni 20 000 C-hepatiidihaiget, kellest igal aastal ravitakse ligikaudu 400.

“Kui teil juhtub olema kokkupuuteid verega, ärge jätke asja sinnapaika, minge kontrolli ja vajadusel tehke ravi läbi,” julgustas C-hepatiidi seljatanud naine.




Hepatiit

* A-hepatiit levib toidu, vee ja väljaheite kaudu. Haigussümptomid tekivad kuni poolteist kuud pärast nakatumist. Esinevad väsimus, palavik, oksendamine, nahk võib muutuda kollakaks ja sügelevaks, uriin tumedaks ja väljaheide heledaks.

* B-hepatiit on kõige nakkavam haigusvorm. See levib kokkupuutel nakatunud kehavedelikega. Haiguse varajases faasis võivad tekkida külmetushaigusele iseloomulikud kaebused: isutus, iiveldus ja oksendamine, väsimus ning liiges- ja lihasvalud. Maksapõletiku korral satub sapp sageli verre ja sealt edasi uriini. Selle tagajärjel muutuvad nahk ja silmavalged kollaseks, uriin tumedaks ja väljaheide heledaks. Umbes kümnel protsendil nakatunutest muutub haigus eluaegseks krooniliseks maksapõletikuks, mis võib põhjustada maksavähki.

* C-hepatiiti põhjustab viirus HCV. C-hepatiidi viirus levib peamiselt nakatunud vere kaudu. Viiruse ülekandeks piisab ühest veretilgast. C-hepatiit põhjustab maksapõletikku, mis võib põhjustada maksapuudulikkust ja areneda isegi maksavähiks. C-hepatiidi ravi on väga raske.

Andmed: hepatiit.net

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles